|

Afganitan'da kadın olmak

Afganistan'da Taliban döneminde kadınların yaşam koşullarını konu edinen Osama ekranda. Film, idam tehlikesine rağmen erkek kıyafetleri giyip çalışan bir genç kızın hayatını konu ediniyor

00:00 - 10/11/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:56 - 10/11/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Afganitan'da kadın olmak
Afganitan'da kadın olmak

Siddig Barmak'ın yazıp yönettiği ve uluslararası camiada ödüller kazanan Osama, bu akşam ekrana getiriliyor. Afganistan'da Taliban rejiminin ardından çekilen ilk film olma özelliği taşıyan Osama, 61. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film, Cannes'da Gençlik Ödülü, yine 2003 Valladoid'de Altın Diken, Montreal'de ise özel jüri ödülü kazandı. Kadınların erkekler olmadan sokağa dahi çıkamadığı dönemi anlatan film, erkeksiz bir ailenin dramını anlatıyor. Filmin konusu kısaca şöyle; 12 yaşındaki küçük bir kız ve annesi evin tüm erkeklerini savaşta kaybedince eve ve neredeyse açlıktan ölmeye mahkum olurlar. Sonunda küçük kızın saçları kesilir ve erkek kıyafetleri giyip Osama adını alarak mahallenin sütçüsünün yanında çalışmaya gönderilir.

KAMPTAKİ ZOR GÜNLER

Kız olduğu anlaşılırsa idam edilecek olan Osama, sonunda askeri ve dini eğitim vermek için toplanan diğer erkek çocuklarla birlikte kampa götürülür. Burada, kız olduğunun anlaşılmaması için çabalayan Osama, erkek olduğunu kanıtlamak için binbir cezaya razı olur. Sonunda gerçek ortaya çıkar. Tam halk önünde idam edilecekken oradan geçen 75 yaşında bir adam kızla evlenebileceğini söyleyerek kızı teslim alır.


Orj Adı: Osama Yönetmen: Siddig Barmak Oyn: Marina Golbahari, Arif Herati, Zubaida Sahar

TV 8 / 23.00


16 yıl önce