|

Ağla Sevgili Yurdum

Film, Nelson Mandela başa geçene kadar siyahlarla beyazların kaldırımlarının bile ayrı olduğu Güney Afrika'da biri zenci rahip, ötekisi beyaz bir toprak sahibi iki adamın öyküsünü işliyor.

00:00 - 23/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:27 - 23/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Ağla Sevgili Yurdum
Ağla Sevgili Yurdum

Alan Paton'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan 'Ağla Sevgili Yurdum', Güney Afrika'da geçen çarpıcı bir drama. Biri zenci rahip, diğeri beyaz ve zengin bir toprak sahibinin hikayesini anlatıyor.

İnançlı bir Hıristiyan olan yazar Paton'ın, siyahlar ile beyazların birbirini sevmeleri gerektiğini haykırdığı roman, 1948 yılında beyazların 'apartheid'i yani 'ırk ayrımcılığını' yerleştirmeye başladıkları yılda yayınlanmıştı. 'Ağla Sevgili Yurdum' güçlü bir film. Sevgi ve affetmenin; ancak ruh olgunluğu sayesinde mümkün olduğunu anlatırken, ırkçılık karşıtı mesajlar da vermeyi ihmal etmiyor.

SİYAH VE BEYAZ KARDEŞLİĞİ

Filmin konusu ise şöyle: “Bir gün, rahip Stephen Kumalo (James Earl Jones), kız kardeşi ve oğlunun yaşadığı Johannesburg'a çağrılır. Taşradan gelen bu basit adam için büyük şehir demek, aslında bir günah yuvasıdır. Kız kardeşinin genelevde çalıştığını, oğlu Absalom Kumalo'nun ise kötü yola düştüğünü öğrenen rahip Stephen, korktuğunun başına geldiğini de anlar.

Rahip Stephen'ın diğer kardeşi John ise aslında bir eylemcidir. Derken günün birinde beyaz bir adam öldürülür ve hem rahibin hem de kardeşinin oğullarının bu işe karıştığı öğrenilir. Öldürülen adam, zenciler tarafından da çok sevildiği söylenen iyi bir kişidir ve ilginç bir rastlantıyla rahibin evinin hemen yanındaki toprakların zengin sahibi Lames Jarvis'in de oğludur.

Önceleri sıkı bir ırkçı olan Jarvis, sonradan ruhsal bir barışa kavuşmuştur. Sonunda, komşu olarak doğup büyüyen fakat o zamana kadar tanışmamış olan iki adam birbirlerini bulur, üzüntülerini paylaşır, birbirlerini anlar ve affederler mi dersiniz; yoksa aksine acılara kement atan bu insanlar, birbirlerinin boğazına mı yapışıp kalırlar. Orijinal adı “Cry The Beloved Country” olan “Ağla Sevgili Yurdum”, siyah ve beyaz ayrımcılığına başkaldırışın bir hikayesi.


Orj Adı: Cry The Beloved Country

Yön: Darrell Roodt

Oyun: James Earl Jones, Tsholofelo Wechoemang, Richard Harris, Charles S.Dutton, Dolly Rathebe

TV 8 21.10


17 yıl önce