|

Ömer Muhtar kimdir?

Libya halkının direnişi, Çöl Aslanı adlı filmle yönetmen Mustafa Akkad tarafından beyazperdeye aktarılmış, Ömer Muhtar'ı Anthony Quinn oynamıştı. Kaddafi, İtalya ziyaretinde Muhtar'ı tekrar gündeme taşıdı.

Yeni Şafak
00:00 - 12/06/2009 Cuma
Güncelleme: 12:03 - 12/06/2009 Cuma
Yeni Şafak
Ömer Muhtar kimdir?
Ömer Muhtar kimdir?

Üç günlük resmî bir ziyaret için İtalya'nın başkenti Roma'ya giden Libya lideri Muammer Kaddafi, İtalyan sömürgeciliğine karşı Libyalıların gerçekleştirdiği direnişin efsanevi ismi Ömer El Muhtar'ı tekrar gündeme taşıdı.


Üniformasının üstüne Ömer El Muhtar'ın İtalyanlar tarafından idama mahkum edilmek üzere tutuklandığı anı gösteren fotoğrafı asan Kaddafi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yla yaptığı görüşme sırasında da "İtalya, sömürgecilik ve faşizm döneminden dolayı özür dilemiş olduğu için buradayım. İtalya artık dost bir ülkedir." dedi.


2008'DE İTALYA TAZMİNAT ÖDEMEYİ KABUL ETTİ

Libya-İtalya ilişkilerindeki değişim süreci 30 Ağustos 2008'de Bingazi'de iki ülke arasında "dostluk, ortaklık ve işbirliği antlaşması"nın imzalanmasıyla başlamıştı.


Anlaşmaya göre Libya'yı işgal altında tuttuğu 1911-43 yılları arasında yaptığı uygulamaların yanlış olduğunu kabul eden İtalya, bu ülkeye önümüzdeki 25 yıl boyunca 5 milyar dolarlık tazminat ödeyecek.


Tazminat öğrencilere burs, ev yapımı, mayından zarar görenlerin tedavi edilmesi şeklinde olacak. Tarihçiler, İtalya'nın, işgal süresince Libya nüfusunun yaklaşık yarısını ya direnişçileri bastırma sırasında ya da toplama kamplarında öldürdüğünü belirtiyor.


DÜNYA ONU ÇÖL ASLANI FİLMİYLE DAHA İYİ TANIDI

Libya halkının direnişi, Lion of Desert (Çöl Aslanı) adlı filmle yönetmen Mustafa Akkad tarafından beyazperdeye aktarılmış, Ömer Muhtar'ı Anthony Quinn oynamıştı.


Filmin konusu şöyleydi: Diktatör Mussolini Müslüman yerlileri yok etmek için 20 yıl boyunca Afrika'da şiddet politikası sürdürür. Generallerinden Rodolfo Graziani'i Libya valisi olarak atar ve isyancılar diye nitelendirdiği insanları yakalayarak cezalandırılmalarını ister. Libya'da direniş Ömer Muhtar önderliğinde yürür. Mesleği öğretmenlik olan Ömer Muhtar İtalyan birlikleri ile savaşır.


Filmin çekimi için ihtiyaç duyulan savaş sahnelerinde askeri birlikler kullanılmış. Film için kasaba inşa edilerek 400 bina yapılmış ve akrep sokması ile sıcaklara karşı koymak için de bir tıp merkezi kurulmuş.


İŞTE DİRENİŞİN LİDERİ ÖMER MUHTAR'IN TÜRKÇE FİLMİ:



ÖMER MUHTAR KİMDİR?

1862'de dünyaya gelen Ömer Muhtar, dini öğrenim gördü ve el-Kasr'daki Senusi tarikatının şeyhi oldu. İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Senusi şeyhi Ahmed Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine katıldı.

Uşi Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hakimiyeti resmen sona erdi. İtalyan yönetiminin Trablusgarp'taki milliyetçi kuvvetler ve Berka'daki Senusilerle yaptığı uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kaldı.

Ömer Muhtar 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni bir direniş hareketi başlattı.

Cebelü'l-Ahdar'da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştirerek İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi.

Mısır ve Sudan'dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e değin sürdürdü.

11 Eylül 1931'de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü. General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkemesince ölüme mahkum edildi ve Saluk'ta asıldı.
15 yıl önce