|

Türkçe konuşun please!

Ahmet Hakan Coşkun'un sunduğu İskele Sancak, medy ada yıllardır tartışılan, ancak yine en fazla medya tarafından kuralları ihlal edilen 'Türkçe' ve 'dilin korunması'nı ele alıyor.

.
00:00 - 6/07/2001 Cuma
Güncelleme: 12:01 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Türkçe konuşun please!
Türkçe konuşun please!

23:00/Kanal 7

Ahmet Hakan Coşkun'un sunduğu İskele Sancak bu hafta 'dil' tartışmasıyla ekranlara geliyor. Ekranlarda yıllardır tartışma programlarına konu olan, ancak bu kadar çok tartışılmasına rağmen yine de en çok medya tarafından bozulan Türkçe, bir kez de İskele Sancak'ta tartışılıyor.

Türkçe konuşmak ve Türkçe'nin tüm yönleriyle tartışmaya açıldığı program, yazılı basında konunun uzmanları arasında yapılan kıran kırana tartışmayı da gündeme getiriyor. "Nedir dil?", "Neden bu kadar önemlidir?", "Global kültürün ve ekonominin tartışıldığı bir ortamda dilin önemi artar mı azalır mı?", "İngilizce, Fransızca, Farsça ve Arapça sözcükler dili zayıflaştırır mı yoksa güçlendirir mi?", "Türk Dil Kurumu ne iş yapar?", "Böyle bir kurum gerekli midir?", "Dünyanın başka kültürlerinde TDK benzeri kurumlar var mıdır?", "Osmanlıca kelimeler Türkçe sayılır mı?", "Radyo ve TV'lerde kullanılan dil, toplumu yozlaştırıyor mu?" gibi konuların tek tek masaya yatırılacağı programa, tanınmış Türkçeciler'in yanısıra gazeteciler yazarlar, ünlü dil uzmanı ve spikerler de katılıyor.

SEYRİ ŞAHANESeyri Şahane

İlahi medya!

Havva Setenay İlhan seyir notlarına devam ediyor: "Bazen medyanın yayın mantığını anlamakta zorlanıyorum. Ne yazık ki meslek ahlâkından yoksun yayıncılık anlayışı medyayı kötü huylu kanser virüsü gibi sarıp sarmalamış. Bu, öyle ölümcül bir hastalık ki can yakmayınca tatmin olamıyor. Aylardır Hülya Avşar-Kaya Çilingiroğlu çiftini markaj altına alan magazin gazetecileri, muradına erdi. 'Kamuya malolmuş ünlüler'in hayatını kurcalamayı görev bilen gazeteciler, haberleriyle ikilinin arasına girmeyi başardılar. İşin garip yanı, aynı gazetecilerin şimdi de -tıpkı İbrahim Tatlıses ve Derya Tuna çiftinde olduğu gibi- Avşar ve Çilingiroğlu'nun barışmasına yönelik haberler yapacak olması. Medyatik de olsa sonunda bir aileyi yıkmayı başardınız. İlahi medya siz adamı gerçekten öldürürsünüz..."

23 yıl önce