|

Yatırım fonları şirket avında

Dünyanın bilinen 10 yatırım sermayesi fonu Türkiye’de şirket avına çıkıyor. İki yıl içinde hayata geçecek 1 milyar dolarlık yatırım sermayesini Türk şirketlerine açacak olan fonların önceliği, imalat ve hizmet sektörleri olacak. Bu kapsamda TOBB, Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmaları'nı yeniden başlatma kararı aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:47 - 17/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Yatırım fonları şirket avında
​Yatırım fonları şirket avında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu’da gelecek vaat eden şirketlerle dünyanın bilinen 10 girişim sermayesi fonlarını bir araya getireceklerini dile getirdi. Bu fonların önümüzdeki 2 yıl içerisinde Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, fonların imalat sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ve geçmiş üç yıl boyunca istikrarlı şekilde büyüyen şirketleri izlediğini kaydetti.

Bir grup gazeteciye gelişmeleri değerlendiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin yüksek gelirli bir ekonomi olabilmesi için iyi yönetilen, katma değer yaratan ve markalaşan şirketlerinin sayısını arttırması gerekiyor. Türkiye’nin dört bir yanında çok başarılı şirketlerimiz var. Önceleri bu şirketler sadece birkaç ilimizle sınırlıydı. Artık bunları Anadolu’nun son dönemde hızla yükselen kentlerinde de görmeye başladık. Son 15 yılda ülke genelinde beşeri sermayeye ve fiziki altyapıya yapılan büyük yatırımlar sayesinde Anadolu’nun potansiyeli ortaya çıktı” dedi.

19 TEMMUZ’DA KONYA’DA

Girişim sermayesi fonlarına yatırım yapan fonların şirketlerin büyüme performansına göre hareket ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Anadolu’nun yıldız şirketlerini daha hızlı büyütmek amacıyla Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmalarını yeniden başlatacaklarını söyledi. Bu kapsamda TOBB Girişim Sermayesi Meclisine üye, tamamı İstanbul merkezli olan girişim sermayesi fonlarını Anadolu kentlerine götüreceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Amacımız fonlar ve şirketler arasında başlayacak bir yatırım ilişkisinin ilk kıvılcımını ortaya çıkarmak. Gaziantep’te oda ve borsalarımızla işbirliği içinde ilk etkinliği yapmıştık. İkincisini 19 Temmuz’da Konya’da gerçekleştireceğiz. Bu etkinlikleri ilk etapta, ekonomisi belli bir büyüklüğün üzerine çıkmış ve özel sektör merkezli büyüyen illerimizde gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

KRİTERLERİ FON SEÇECEK

Söz konusu şirketlerin “Diffusion Capıtal Partners BV, Doğuş SK Girişim Sermayesi, Earlybird, İda Capital, İş Girişim Sermayesi, Mediterra Private Equity, Revo Capital, Taxim Capital Advisers Limited, Tekfen Ventures ve Turkven Private Equity” olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, izlenen süreci şöyle anlattı:

“Etkinliğe davet edilecek şirketleri fonların yatırım yapmakla ilgilenebilecekleri şirketler arasından seçiyoruz. Kriterleri fonlar belirliyor. Daha sonra bu kriterlere uyan şirketlerin tespitinde ildeki oda ve borsalarımızla birlikte çalışıyoruz. Bir gün süren bir etkinlik. Fonlar nasıl yatırım yaptıklarını, diğer finansman yöntemlerinden nasıl farklılaştıklarını anlatıyorlar. Sonra şirketlerle birebir görüşme yapıyorlar. Fon ile şirket arasındaki yatırım ilişkisinin ilk adımı atılıyor. İmalat sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ve geçmiş üç yıl boyunca istikrarlı bir şekilde büyüyen şirketler etkinliklere davet ediliyor. Fonlar yatırım yaparken, şirketin geçmiş performansı ile gelecekteki büyüme potansiyelini de dikkate alıyorlar.”

5 MİLYAR $ YATIRIM GELDİ

TOBB Girişim Sermayesi Meclisine üye, elindeki kaynağı sadece Türkiye’de değerlendiren fonların yönettikleri varlıkların şimdiye kadar yaptıkları yatırımın büyüklüğü 5 milyar doların üzerinde bulunuyor. TOBB Girişim Sermayesi Meclisi de, Türkiye’deki melek yatırımcılık ve üst fon mevzuatının çıkarılmasında oldukça etkili olmasıyla dikkat çekiyor.

Girişim sermayesi
fonları nedir?

Girişim sermayesi fonları, karlı bir şekilde hızla büyüme potansiyeline sahip şirketlere, hisse karşılığı yatırım yapıyor. Bu fonlar, yatırıma dönüştürdükleri kaynağı, yurt yurtiçi ve yurtdışı en varlıklı ailelerin kişisel servet yönetim ofislerinden, büyüme ve inovasyon fonu gibi kamu destekli fonlardan ve Avrupa Yatırım Fonu gibi uluslararası kuruluşlardan ve yatırımcılardan elde ediyor. Fonların amacı 5-7 yıllık bir süre içerisinde yatırım yaptıkları şirketleri büyüterek ellerindeki hisseleri satıp şirketten çıkmak.

#TOBB
7 yıl önce