|

Üniversite tercihlerinde başarı sıralaması mı puan mı dikkate alınmalı?

YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu ÖSYM tarafından sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte bir hayli merak konusu oldu. ÖSYM Başkanı Ersoy, "2023-YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak" dedi. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Ön Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. 2 yıllık ya da 4 yıllık üniversite tercihi yapacak adaylar, YKS tercihini yaparken dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğuna odaklandı. Üniversite tercihlerinde puan mı, sıralama mı daha önemli? sorusuna bu haberimizde yanıt bulduk. Peki üniversite tercihi yapılırken puana göre mi sıralamaya göre mi yapılmalı?

17:11 - 20/07/2023 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 20/07/2023 Perşembe
Yeni Şafak
YKS tercihinde başarı sıralaması mı puan mı önemli?
YKS tercihinde başarı sıralaması mı puan mı önemli?

17-18 Haziran'da yapılan YKS'nin sonuçları ilan edildi. Adaylar sonuçlara, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden erişilebiliyor. YKS sonuçları T.C. Kimlik numarası ve aday şifresi ile öğrenilebilecek. Öğrenciler YKS'den alacakları puanlara göre üniversite tercihlerini yapacaklar.

YKS tercihleri ne zaman başlayacak?

YKS Tercih Klavuzu'nun açıklamasının ardından üniversite hayali kuran milyonlarca aday için tercih süreci başlayacak. Tercih işlemlerinin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

YKS Üniversite kontenjanı

Üniversite kontenjanı, bir üniversitenin belirli bir bölümüne veya programına kabul edebileceği öğrenci sayısıdır. Üniversite kontenjanları, üniversitelerin eğitim kalitesini, öğrenci profillerini ve mezun olanların iş bulma oranlarını etkileyen önemli bir faktördür.

ÖSYM kılavuzu yayınlandı mı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) sabah saatlerinde açıkladığı YKS sınav sonuçlarının ardından akşam saatlerinde de ön kılavuzu yayımladı.

Adaylar, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine ilişkin uzmanların açıklamalarını pür dikkat takip etmekte. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler

YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı?

Öğrenciler, YKS sonrası merakla "Üniversite tercihlerinde puan mı, sıralama mı daha önemli?" sorusunun cevabını arıyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Ramazan Yargı, öğrencilerin tercih sıralaması yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği, şehir seçiminde izlenmesi gereken yolu, geleceğin meslekleri ile popülerliğini yitirmiş meslekleri ve öğrencilerin tercihlerini belirleyen konular hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Yargı, "Öğrencilerin tercih yaparlarken dikkat etmeleri gereken en önemli şey tabi ki sıralamalarıdır. Çünkü geçen sene ile bu sene arasında sıralama ve puanlar arasında büyük farklılıklar var. Öğrenciler eğer puanlarına göre tercihler yaparlarsa hata yaparlar. Bu yüzden öğrencilerin sıralamaya göre tercih yapmaları gerekir."

Mühendislik, mimarlık, hukuk en düşük başarı sıralaması kaç?

İlk tıp ve hukukla başlayan bu uygulamaya sonradan mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık gibi programlar da eklendi. Bu programlar hangi puan türünde öğrenci alıyorlarsa o türün yerleştirme sırasında adayın bu barajı geçmesi istenir. Örneğin tıp tercih etmek için ilk 50 bin içinde yer almalı. Diş hekimliğinde ilk 80 bin, eczacılıkta ilk 100 bin arasında olmalı.

#YKS
#2023 yks tercih
#taban puanı
#başarı sıralaması
10 ay önce