|

Vali Şahin'den Kabotaj Bayramı mesajı-Kabotaj bayramı nedir?

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Kabotaj bayramı nedir diye merak edenler sayfamızdan açıklamaları görebilirler.

Yeni Şafak
18:26 - 30/06/2017 Cuma
Güncelleme: 19:13 - 30/06/2017 Cuma
AA
Vali Şahin'den Kabotaj Bayramı mesajı
Vali Şahin'den Kabotaj Bayramı mesajı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Şahin, mesajında 1926'da kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milli Mücadele'nin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hakimiyetin, karasularda da ilan edildiğini belirtti.

Böylece 8 bin kilometreyi aşkın sahil şeridine ve iki önemli boğaza sahip, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkede, zaten sağlam ve kadim bir geleneğe sahip olan Türk denizciliğinin, mühim bir sektör haline gelip canlandığını, büyük limanlar açıldığını, ülkenin dünya ile ticaret bağlantısının kurulduğunu, modern tersaneler ve gemiler inşa edildiğini ve bunların neticesinde de ülke ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlandığını kaydetti.

Şahin, ülkenin bu zengin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payının arttırılmasını temenni ettiğini vurgulayarak, "Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, başta denizcilerimiz olmak üzere bütün halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum." ifadelerini kullandı.

KABOTAJ BAYRAMI NEDİR?

Kabotaj Bayramı, her yıl 1 Temmuz'da kutlanan bayram. Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır. Türkiye'de, Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz (1926) günü Kabotaj bayramı olarak kutlanır.

Kabotaj
, bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, milli ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti
’nin
kapitülasyonlar
çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı,
Lozan Barış Antlaşması
’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi.
Kabotaj Kanunu
Tümünü oku
(yeni pencerede açılır) 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
#1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
#İstanbul Valisi Vasip Şahin
#Kabotaj Bayramı
7 yıl önce