|
Habeşistan neresi, hatırlayan var mı..

Elbette.. İlk ezanı okuyan sahabi, Habeşli Bilal.. Hafızanızı biraz daha yoklayın.. Hz. Peygamber zamanında Mekke''de büyük bir baskı altında yaşayan ilk Müslümanların iki kez, Habeşistan Kralı Necaşi''ye sığındıklarını hatırlarsınız.. Hani Hıristiyan Kral, Müslüman muhacirleri, Mekkeli müşriklere teslim etmemişti ya.. İşte o ülke.. Kanuni Süleyman zamanında Habeş Eyaleti olarak bize katılan ülke..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya''da. 8. Afrika Birliği Zirvesi başkent Addis Ababa''da yapılıyor.. Etiyopya''yı hep Habeşistan bildik. Yakın tarihlere kadar Türk resmi ağızları Habeşistan derlerdi.. Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiyesi, Habeşistan''da büyük itibara sahip.. İki isim hep hayırla yadedilir.. Biri Sultan Abdulhamit, diğeri Atatürk..

Kudüs''te Habeşli Hıristiyanlara ait Kopt Kilisesi''nin kitaplığı Ermeniler tarafından yakılıp yağma edilip, Kopt papazları ağır hakaretlere maruz bırakılınca, Habeşliler II. Abdulhamit''e başvurmuş.. Abdulhamit müdahale edip durumu düzeltmiş. 1935''de Faşist Mussolini İtalyan ordusunu Habeşistan''a saldırtıyor. Zavallı Habeşler perperişan.. Atatürk son derece hassas.. Eli kolu bağlı oturmuyor.. Bu arada yurt dışında yaşayan eski bir Osmanlı generali, Vehip Paşa, Habeşistan İmparatoru Haile Selasiye''nin askeri müşavirliğini üstleniyor.. Yanında iki Türk subayı daha.. Biri Atina Büyükelçiliği''nde askeri ataşe, diğeri Cidde''de..

Selasiye, Atatürk''e şükran duygusunu göstermek için yıllar sonra Ankara''ya gelmiş.. Anıtkabir''e koymak üzere gümüş çelenk bile yaptırmış. 1953''de ise Türk depremzedelere 50 bin Habeş doları göndermiş.. Selasiye diye geçmeyin.. Jamaika ve Amerika''da yaşayan siyahlar arasında çok yaygın olan Rastafaryanizm mezhebinin mesih olarak kabul ettiği kişi.. Zaten Ras Tafari, Selasiye''nin imparator olmadan önce kullandığı isimmiş.. Reggae müziğinin efsanevi ismi, Jamaika''lı siyah şarkıcı Bob Marley de bir Rasta idi. Marley''in bizzat Selasiye tarafından vaftiz edildiği rivayet edilir.. Marley''in "War" isimli şarkısının sözleri de Selasiye''nin konuşmasından alınmaymış..

Benden bu kadar..

Ey gençler sazanlık yapmayın

Bulanık ve puslu havalarda ortaya çıkarlar.. Kısa sürede sivrilirler.. Kimi ''abi'' olur, kimi ''şef'', kimi ''yoldaş''.. Unutmayın, Nazım Hikmet''in başını, kendine komünist süsü veren bir muhbir yaktı.. Sabahattin Ali, tanıdığı bir sabıkalının yardımıyla ülke dışına kaçacaktı.. Esrarengiz şekilde öldürüldü.. Katil zanlısı sabıkalı, muhbirdi..

Hem 12 Mart, hem 12 Eylül öncesinde sağ ve sol örgütlere sızan provokatörlerin haddi hesabı yok.. Gün Zileli, "Havariler" kitabında böyle tiplerden söz eder. Zileli, istihbarat servisi tarafından kullanılan, Türkiye İşçi Köylü Partisi üyesi gençten söz eder.. TİKP, Doğu Perinçek''in partisi. Bu genç bir sürü karanlık eylemde kullanılmış.. Birkaç gün arayla hem MHP hem CHP binalarını bombalamış.. Bu muhbir, yaptıklarından nedamet duyup, Perinçek''e gelip itiraf etmiş.. İtiraflar Aydınlık''ta yayınlanmak üzereyken 12 Eylül darbesi olmuş.

Hrant Dink''in katil zanlısını azmettireni azmettirdiği iddia edilen ''Büyük Abi''nin polis muhbiri olduğu ihtimali varmış. Bunları, gençlerimizin, ''Hızlı milliyetçi'', ''Hızlı devrimci'', ''Hızlı müslüman'', ''Hızlı Kemalist'' gibi görünerek yem atan kişilere sazan gibi kanmasınlar diye anlatıyorum.. Gençlik örgütleri, parti teşkilatları taraftarlarını bu gibi konularda bilgilendirmeliler, uyarmalılar.. Yoksa pis işlerin sıçrattığı çamur onların da paçalarına bulaşır.. Bulaşıyor da..

Devr-i İsmet''te Atatürkçü olmak

Sabah''tan Murat Bardakçı, Dolmabahçe Sarayı''ndaki Atatürk heykelinin, İsmet Paşa''nın adamları tarafından söktürüldüğünü ortaya çıkardı.. Heykel kaldırılırken Atatürk''ün naaşı, Dolmabahçe''de imiş.. İsmet Paşa 11 Kasım''da Cumhurbaşkanı seçildi.. CHP grubundan İsmet Paşa''ya oy vermeyen tek kişi Prof. Yusuf Hikmet Bayur idi.. İsmet Paşa bunu hiç unutmadı.. Kendisini Milli Şef ilan ettiren İsmet Paşa, paradan ve pullardan Atatürk''ün resimlerini bile çıkarttırdı.. Atatürk''ün son günlerinde kendisini Dolmabahçe''ye yaklaştırmayan, hatta öldürmekle tehdit eden Mutad-ı Zevat''ın yaptıklarını burunlarından getirdi. Bunları milletvekili seçtirmediği gibi, İş Bankası ve daha başka kamu kuruluşlarındaki yönetim kurulu üyeliklerini ellerinden aldı.. Bu yüzden Atatürk''ün sofra arkadaşları İsmet Paşa''dan hiç hazzetmezler.. Devr-i İsmet''i, Atatürkçülerin tasfiyesi olarak nitelerler.. Haksız sayılmazlar.. İnönü, Atatürk''le küs olan ve bir kısmı yurt dışında sürgün yaşayan muhalifleri de yanına çekti.. Kimini milletvekili yaptı, kimini bakan, kimini Meclis Başkanı.. Tarih bilgisi kıt olanların, İsmet Paşa için "İkinci Atatürk" demelerine bakmayın.. Atatürk devri Milli Şef İsmet Paşa ile son buldu..

17 yıl önce
Habeşistan neresi, hatırlayan var mı..
Gene laiklik: Vay benim köse sakalım
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!