|
Pulitzer ödülü Seymour Hers"ü haklı kılar mı?

Gazeteciye servis edilen yahut bir şekilde gazetecinin elde ettiği her bilgi ve belgenin tümüyle gerçeğe tekabül etmeyebileceğini, hatta gerçek bile olmayabileceğini öğrenecek kadar gazetecilikte vakit geçirdim. "Pulitzer" ödüllüdür diye Seymour Hersh"ün imza attığı her haberin itiraz edilemez bir gerçeklik olduğunu neden kabul edelim. Kaldı ki Bay Hersh iddialarla ilgili bir belge gösterebilmiş bile değil. İstihbarat raporları her zaman gerçekleri ifade etmezler. Kusura bakmasın, Bay Hersh haber kaynağının güvenilirliğine ikna olmuş olabilir ama mesele o kadar basit değil. Hersh Türkiye"nin (MİT, Jandarma) Suriye"deki kimyasal saldırının arkasında yer aldığı iddiasını dayandırdığı kaynağın (ya da grubun) kendisini Türkiye aleyhtarı bir kumpas çerçevesinde yönlendirmiş olabileceği ihtimalini düşünmeli. Hersh, Şam yakınlarında kullanılan sarin gazının Suriye rejiminin elindeki mühimmatla örtüşmediğini de söylemiş. Kesin mi bu? Rejim güçlerinin elinde kayıt dışı sarin olma ihtimali sıfır mıdır? Muhalif güçler iddia edildiği gibi sarini elde etmişler ise, temin etme, işleme, saklama ve kullanma konusunda devasa imkanlara sahip olan rejim güçleri bunu neden yapamasınlar? Onbinlerce sivili gözünü kırpmadan katleden rejim güçleri muhaliflerden daha mı fazla uluslararası hukuka ve insan haklarına duyarlılar?

Şubat 2002"de, Irak savaşı başlamadan önce, ABD Dışişleri bakanı Colin Powell Irak"ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini göstermek için Birleşmiş Milletler"de sahne almıştı. Powel Iraklı üst düzey bazı askerlerin kendi aralarındaki telefon konuşmalarının bir dökümünü sunmuştu. Üstü kapalı konuşmalar yoruma açıktı, istediğiniz yere çekebilirdiniz. Powell kimyasal ve biyolojik mühimmat tesislerine ilişkin yüksek çözünürlülükte uydu fotoğrafları da göstermişti. Fotoğraflarda kimyasal mühimmat deposu olduğu iddia edilen dikdörtgen biçimde bir bina yer alıyordu. Görüntülerde radyoaktif maddelerden arınma aracı olduğu iddia edilen bir kamyonet de vardı. Bir uzmanlık konusu olan fotoğraf analizciliğine taş çıkartacak rahatlıkla konuşan Powel"a göre görüntüler "kesin kanıtlar" sunuyordu. Irak işgal edildikten sonra Powell"in verdiği bilgilerin doğru olmadığını bütün dünya öğrenmişti.

"The New Yorker" dergisi yazarı Malcolm Gladwell ABD Dışişleri Bakanı"nın iddiasını şüpheyle karşılamıştı. Gerçekte ne olduğuna karar verebilmek için yukarıdan çekilen ve yoruma açık olan fotoğraflardan daha fazlasına ihtiyaç vardı. Gladwell fotoğrafları CIA"de uzun yıllar görüntü analistliği yapan Patrick Eddington ile birlikte incelemişti. Eddington "Bunların radyoaktif maddelerden arınma aracı olduğunu söylemeye çalışıyorlar. Ancak çözünürlük benim öyle olmadığını düşündüğümü söylemem için yeterli; orada başka radyoaktif maddelerden arınma aracı da görmüyorum" demişti. Eddington"a göre araç Rus yapımı üstü kapalı bir kamyonet idi. Eddington, ikinci bir görüş almak için 27 yıllık kıdemli CIA analisti Ray McGovern"ı da önermişti. McGovern "Uzmansanız bunun gibi fotoğraflardan bir cehennemi diğerlerinden ayırabilirsiniz" demişti. McGovern sözkonusu araç için ise "Bence bu bir itfaiye kamyonu" diye konuşmuştu. Gladwell bu hikayeyi 2004"teki bir makalesinde etraflıca anlatmıştı. Tabii Bağdat harap olduktan sonra.

10 yıl önce
Pulitzer ödülü Seymour Hers"ü haklı kılar mı?
Rabbine hasım kesilen insan!
Sosyal çürüme yazıları 8: Sıkıntı yok cumhuriyeti
Belirsizlik ‘algılamayı’ öldürür
Reisi’nin manidar ölümü
İran bu sancılı günleri nasıl atlatacak?