|
Dindar Kedi

Özellikle ilk okul döneminde çocuk yaşta insanların ön bilincin oluşmasında sembollerin, hayal dünyasının önemi büyük.

ŞUBAT 1997/New York

Dünya Ticaret Merkezi''nin kulesinden New York''u kuş bakışı görme arzumuz gerçekleşemedi. O gün kuleye çıkışlar kapalı. Recep Şentürk''le yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Yakınlardaki elektronik ve müzik mağazalarına bakıyoruz. Bilgisayar programları, özellikle CD ROM''a yüklenmiş sözlükler ilgimi çekiyor. Ben ünlü Güney Afrikalı jazz ustası Abdullah İbrahim''in son çıkan Yarona isimli CD''sini alıyorum. Bu arada Recep tam 3500 eserin kayıtlı olduğu bir kitap CD ROM''unu hediye ediyor. Koca bir kütüphaneyi cebimde gezdiriyordum.

ŞUBAT 2000

Dünya klasiklerinden dinî metinlere, tarihte iz bırakmış diplomatik ve tarihsel metinlere kadar 3500 eserin yüklü olduğu bu CD''yi çocuklar için yazılmış bir masal kitabı için baştan sona araştıracağımı, bu iş için saatlerimi vereceğimi tahmin edemezdim.

Taha okumayı henüz söküyor. Kendisine hediye edilen bir dizi masal kitabı arasından birini başlığını okuyarak doğru olup olmadığını bana soruyor: Dindar Kedi.

Üstelik Aesop Masalları serisinden bir uyarlama. Ne tuhaf bir ismi var diye düşünmeden edemiyordum. Bir kaç dakika içinde masal kitabını sonuna kadar okuyorum merakla. Resimlere bakıyorum, önünde rahlesi olan, başında takkesi ve elinde tesbihiyle dindar bir kedi... Masalda ise, neredeyse kedi yerine irticacı bir Müslüman tasviri ile karşı karşıya olduğunuzu anlamakta güçlük çekmiyorsunuz zeka seviyenizi zorlamadan. Ördek ile tavşanı dindar ve ibadetine düşkün (görünen) bir kedinin nasıl aldattığı anlatılıyor. Masal bu ya, Milattan Önce 500 yıllarında yaşamış Yunanlı Aesop gelecekte olacakları görmüş olamaz mıydı?

Fakat "Bu masalda beni rahatsız eden şey ne olabilir?" diye kendi kendime düşünmeden edemiyorum. Sonuçta dindar kılığında bir sürü yaratık insanları aldatabilirdi ve aldatıyordu nitekim. Çocuklar bu yaşta bu dindar kisvesine bürünmüş "üç kağıtçı, sahtekar" tiplere karşı uyarılmalı değil miydi?

Sorun tam da burada başlıyor zaten. Özellikle ilk okul döneminde çocuk yaşta insanların ön bilincin oluşmasında sembollerin, hayal dünyasının önemi büyük. Bütün bir ders kitapları ve eğitim müfredatı içinde din ve maneviyat adına hiçbir şey verilmeyen çocuğun tanıştığı/karşılaştığı ilk dindar tipinin onun kişiliğinde ne derin bir iz bırakacağını düşünüyorum. Hemen her gün televizyon kanallarında gördüğü tipleri çağrıştıran bir kedi figürü ile gerçek hayattaki din ve dindar tipi arasında kurması istenilen bağlantıyı düşününce dehşetin boyutları ortaya seriliyor.

Bir keresinde Nur Vergin''in anlattıklarını hatırlamadan edemiyorum. Fransa''da daha ilkokul birinci sınıfta iken, yeryüzündeki ırklar tanıtılıyor; Beyaz ırk, siyah ırk, sarı ırk... Türkler sarı ırk arasında gösteriliyor. "Ellerime ve tenime bakıyorum sınıftaki Fransızlar gibi aynı renkte ama neden sarı ırk olarak gösterdiklerini anlayamamıştım" diyor, Vergin. Daha ileriki sınıflarda Türkler''in de beyaz ırka mensup milletler arasında öğretildiğini farkediyor. Bir Fransız''ın çocuk yaşta "ilk bilinçaltı"na böylesi "aşağılayıcı" bir Türk imajı çizildikten sonra gerçeği öğrense de Türkler''e ilişkin oluşan önyargısının derinlerde kalması/bilinçaltına yerleşmesinin amaçlandığı yorumunu yapıyordu Nur Vergin.

Ama ben Aesop Masalları arasında dindar kedi isimli bir masalın olmadığını anlamak için kitaplığımdaki tüm masal kitaplarını teker teker indirip bakıyorum. Nafile öyle bir masal yok. Sonunda Recep Şentürk''ün New York''ta hediye ettiği cep kütüphesi bilgisayara yerleştirip içindekileri araştırıyorum. Dindar Kedi isimli bir masal yok. Belki uyarlama olduğu için içeriği aynı olsa da ismi değiştirilmiş olabilir düşüncesiyle Aesop Masalları''nın tümünü tek tek okuyorum... Nafile gayret... Aynı yuvaya sahip çıkan ördekle tavşanın sorununu çözmek için hakimlik yapan dindar kedi masalını bulamıyorum. Önünde rahlesi olan takkeli, tesbihli kedi olmadığı gibi böyle bir masala da rastlamıyorum. Belki birileri yerini biliyordur. Belki "tam metin Aesop Masalları" diye insanları aldatan Amerikalı irticacılar bu masalı CD''ye yüklememişlerdir, Amerikalı çocuklar bilinçlenmesin diye!..

24 yıl önce
Dindar Kedi
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu