|
Kosova"ya Türk askeri?

Kosova krizi çıktığı günden itibaren yabancı basında yeralan haber ve yorumlarda gözümden kaçmayan bir ayrıntı var: Hemen her yazıda, bir şekilde 1389 tarihine gönderme yapılıyor. Yani güncel gelişmelere ilişkin bir haber arasında bile 1389''da Sırplarla Osmanlı ordusunun yaptığı Kosova meydan savaşında Türkler''in Sırplar''ı yenip beşyüz yıl boyunca burayı işgal ettikleri hatırlatılıyor.

Bu ayrıntıyı burada hatırlatmamın nedeni, diplomatik kulislerde konuşulmaya başlanan Kosova''ya Türk askeri gönderilmesi ihtimalinin ne kadar mümkün olabileceğine ışık tutmak içindi.

Türkiye''de eni boyu okumuş, yazmışlarımız için bile 1389 tarihi bir şey ifade etmezken, bırakın Sırpları, Batılı muhabirler bile geçtikleri haberlere bu ayrıntıyı sıkıştırmayı ihmal etmiyorlar.

Diplomatik kulislerde fısıldanan senaryoya göre, eğer NATO Sırpları hava bombardımanıyla dize getiremezse karagücünü devreye sokmak zorunda kalacak. Aksi takdirde NATO''nun daha doğrusu Amerika''nın yenilgisi sözkonusu olabilir... Hatta Amerika''nın Avrupa''yı dizayn etme projesi suya düşeceği gibi NATO''nun dağılması bile sözkonusu olabilir.

Başta Amerika olmak üzere NATO ülkeleri böylesi bir hezimeti göze alamayacaklarına göre bu savaştan mutlaka zaferle çıkmak zorundadırlar. Ancak sorun da tam bu noktada düğümleniyor zaten. Eğer karagücü devreye girecekse Sırplarla göğüs göğüse çatışmaya kim girecek? Daha açık bir ifadeyle Kosovalı müslümanlar için hangi ülke evladını ölüme gönderecek? NATO uçakları 5 bin metre menzilin altından bile uçuşu göze alamazken Batılı ülke askerleri gözü dönmüş Sırp canilerle çatışmayı göze alabilecek mi?

New York''a Londra''ya tabutlar gelmeye başlayınca yönetimlerin halk desteği arkalarına alabilmeleri mümkün mü? Amerikalı anaların yeni bir Wietnam sendromu yaşamaya hazır olduklarını kimse düşünmüyor. Kulisler konuşulan husus, kimin ölmeye hazır olduğu noktasında. Kore''de olduğu gibi ilk akla gelen de Türk askerinin tümüyle olmasa bile ağırlıklı olarak Kosova''da savaşacak kara gücünde görevlendirilmesi. Böylece NATO adına ölecek birileri rahatlıkla bulunabilir. Hem savaş deneyimi hem de Batı''dan tümüyle kopma noktasına gelen Türkiye''nin kendini isbatlama gayretleri bu işe razı olmasını kolaylaştıracağı düşünülüyor. Kore savaşında da Türkiye, Amerika''nın gözüne girme ve HATO''ya üye olmayı beklediği bu fedakarlığı göze almıştı.

Ama Kore''de Türk askerinin ölmesi, ağırlıklı bir konumda bulunmasının hiçbir sakıncası yoktu. Zira Kore, Türkiye''ye o kadar çok uzaktı ki, Kore, Türkiye''nin üzerinde hesap yapmayı hayal bile edemediği bir coğrafyanın adı idi.

Oysa Kosova''da durum farklı. Her haberde 1389 tarihine gönderme yapan tarih bilincinin Türk askerini Kosova''da görmeye tahammül edeceğini düşünmek çok zor. Nitekim Bosna savaşında bunun tezahürlerini görmüştük. Barış gücü adına bile Türk askerinin Bosna''ya girmesine son ana kadar engel olmaya çalıştıklarını hep birlikte şahit olmuştuk.

Tüm bunlar göz önüne alındığında Kosova''da etkin ve belirleyici olacak bir Türk askeri gücüne izin verileceğini bekleyemeyiz. Yukarıda belirttiğimiz kaygılardan dolayı belli miktarda askerin orada bulundurulmasına izin verilse bile Türkiye''nin belirleyici olmasını engelleyecek biçimde sınırlandırılacağından şüphe yok. Kosova''da yapılacak olası bir kara harekatında etkin olan, ağırlık kazanan bir Türkiye''nin bölgesel ağırlığı da peşinen artacak demektir ki buna hiçbir Avrupalı devletin tahammül edebileceğini düşünmüyorum.

Ancak, her şeye rağmen cevapsız kalan bir soru havada asılı duruyor: Kosovalı Müslümanları kurtarmak için kim ölecek?

Müslümanları kurtarmak için kim ölecek?


25 yıl önce
Kosova"ya Türk askeri?
Kim kime neyi, nasıl ve ne sebeple anlatır ya da anlatılan kimin hikâyesidir!
Döviz girişi hızlandı, ülkeye hukuk mu geldi?
Biden’ın genç siyahi seçmene ulaşma çabası nafile mi?
AK Parti’de hangi alanlarda nasıl bir değişim?
ABD-İran gizli görüşmesinde ne konuşuldu?