|
Hannibal Taktiği

Dünkü Hürriyet Gazetesi''nin sürmanşeti Denizli''nin Belçika maçından öcne futblocularla yaptığı konuşmayla ilgiliydi. Hoca, evsahibi ekip karşısında "Hannibal Taktiği" uygulanmasını istemiş ve Milli Takım''ımız da bu taktiği uygulayınca, sahadan galip çıkmıştı!

Artık herkes futbola dönük makaleler kaleme almaya başladı. Ben de buna dahilim ama, yıllar önce bir "Futbol Ansiklopedisi" yayınlamış biri olarak, yazmaya benim de hakkım olsa gerek. Şimdi gelelim "Hannibal Taktiği"ne:

Sosyoloji ve Felsefe doktoru olan Profesör Muhiç, "Altın Kalkan" adını taşıyan eserinde şu görüşleri öne sürer:

"-O, bir Romalı asker gibi ölmeyi hedeflemişti. 29 yaşında Roma surları önüne varan Hannibal, 44 yaşında oraları terketti. İnanılmaz gibi görünen 15 yılını İtalya topraklarında geçirdi. Torino''ya vardığında 5 yaşında olan çocuklar artık (er)) olmuştu. Hannibal''ın askerlerine gelince: Onlar, ülkelerinden ailelerinden uzak, istirahat etmeden yaşlanmışlardı. 40 yaşlarında Roma kapıları önüne varan askerler, ellibeşlerini bulmuşlardı. Yirmi yaşlarında olanlar ise otuzbeşlerine varıncaya dek onbeş yıllarını savaşla geçirmişlerdi... Tarihte bilinen en garip savaş, Hannibal''ın Roma''yı onbeş yıl kuşatma altında tutmasıyla geçti. Ancak saldırı gerçekleşmedi. Romalılar, Kartaca''ya ayak bastıklarında ise her yeri sürüp, hiçbir şey bitmesin diye açılan toprağa tuz döktüler.."

Hannibal savaşı kaybedince intihar etti. Askeri taktikleri futbol kapışmalarına "yamamadan" önce neyin ne olduğunu bilmekte yarar var. Hannibal''ın Galya üzerine yürüyüşü, Pireneler''i aşması ve Roma''yı kuşatıp tam onbeş yıl hücum etmemiş olması imrenilecek bir taktik değildir.

24 yıl önce
Hannibal Taktiği
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri