|
Saruhan Beyi

Olimpiyad Oyunları''nda Türkiye adına yarışarak madalya kazanan ilk ve tek atlet (1948 Londra, 3 Adım Atlama, bronz) Ruhi Sarıalp''i yitirdiğimizi üzüntüyle öğrendim. 1988 yılında O''nunla birlikte Londra''ya giderek, 1948 Olimpiyadları''nın yapıldığı Wembley Stadı''nı gezmiştik. Bu büyük sporcu hakkında ne yazılsa azdır, belki birçok kişi de yazacak ama O''nu benim kadar iyi tanıyan olmadığından tarihe ''not'' düşmek istedim.

1924 Manisa doğumlu olan Ruhi Sarıalp, Saruhan Beylerinden Ali Rıza Bey''le Hamdiye Hanım''ın oğullarıydı. Eşi Ayşe Cebesoy (Sarıalp), ana tarafından Damat Ferid Paşa Kabinesi Dahiliye nazırı Mehmed Ali Gerede, O''nun babası Zaptiye Nazırı Kamil Paşa, amcası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa''nın Kurmaybaşkanı Müşir Tahir Paşa''dır.

Ayşe Hanım''ın baba tarafı ise şöyledir: Büyük dedesi Müşir Mehmed Ali Paşa (49 yaşında iken İşkodra''da eşkiyalar tarafından boynu kesilerek öldürüldü), torunları Ali Fuad Cebesoy Paşa ve Kıdemli Albay Mehmed Ali Beye dayanır. Ali Fuad Paşa''nın kardeşi Mehmed Ali Bey''in kızı olan Ayşe Sarıalp Hanım, Ruhi Sarıalp''in menaceri gibiydi. 1948 Londra Olimpiyadları''nda 15.25 m. 3 Adım atlayıp bronz madalya elde eden büyük sporcu Ruhi Sarıalp''le 1950 yılında evlendiler.

İdman ya da yarışmalar sırasında Ayşe Cebesoy, kronometre tutar, akşamları da masaj yapardı. 1950 yılında Brüksel''de (14.54 m.) ile Avrupa üçüncüsü olan Ruhi Sarıalp, bana anlattığına göre çelik-çomak oynarken, çeliği almak için 3 adım atma zorunluğu olduğundan bu oyuna düşkünlüğü yüzünden "3 Adımcı" olmuştu. "Spor yaptığım dönemde" derdi Suri Sarıalp, "Antrenörümüz yoktu, tek avantajımız yarışmalar için bir başka kente giderken 3. mevkii tren bileti verilmesiydi" diye anlatırdı. Sarıalp''ler, Mecidiyeköy Otaklar Caddesi''ndeki evlerine beni zaman zaman konuk ettiler. Ayşe Cebesoy''un ana ve baba tarafında Müşirliğe kadar yükselmiş nice imparatorluk subayı vardı. Dedesi Mehmed Ali Gerede, Damat Ferid Paşa Kabinesi''nde İçişleri Bakanlığı yaptı ama, Mustafa Kemal, Samsun''a çıkarken gerekli 1.000 lirayı O''na veren adamdı. Sarıalp, Tanju Okan''ın dayısı Nazım Hikmet''in eniştesiydi. Yaş haddini aşmış olduğu halde Bakanlar Kurulu kararıyla İ.T.Ü.''de öğretim görevlisi olarak bulunuyor; Yüksek Denizcilik Okulu''nda da dersler verdi. 1963-1967 yılları arasında Teksas Üniversitesi''nde öğretim görevlisi olan merhum (Ahmet Necdet Sezer''den önce) her görüşmemizde "Benim Cumhurbaşkanım Fahri Korutürk''tür" derdi.

Müşir, Mareşal üniforma ve madalyalarıyla dolu evlerinde, sıcacık bir hava vardı. Olimpiyad Oyunları''nda Türkiyemize madalya kazandıran ilk ve tek atlet, asil tavırlı muhterem Ruhi Sarıalp''e Yaradan''dan rahmet, yakınlarına sabır temenni ederim.

٪d سنوات قبل
Saruhan Beyi
Hakkına razı olmak
Muhafazakâr Murat Ülker niçin Rothschild ailesini yazdı?
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye