|
Ya nasip

48. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası Abdi İpekçi Spor Salonunda "muhteşem" bir törenle başladı. Minderlerin, sayı tabelalarının hemen hemen herşeyin ustaca dizayn edildiğini gördüğümüz şampiyonada nasıl bir netice alabileceğimiz bugünkü kapışmaları takiben ortaya çıkacak.

İlk turlarda Nazmi Avluca (76), kendisine has salto ve kündelerle zayıf rakibi Hollandalı Fred De Vos''u puan tuşu yaparken idman almış oldu. Şeref Eroğlu da Estonyalı Suislep Oları''yı ardı ardına savurduğu ters bel kündeleriyle ezip geçti. 63 kilonun favorileri arasında yer alan Şeref Eroğlu, çizdiği hedefine ulaşabildiği takdirde 4. kez Avrupa Şampiyonluğuna ulaşmış olacak. Bu sıklette görünüşe göre Ermenistan''ı temsil eden Minnetsakaryan, Eroğlu''nun en çetin rakibi. Askerlik görevini yeni tamamlayan ve eski formunu yakaladığı gözlenen bu Kahramanmaraşlı güreşçimiz, Milli Takımımızda yer alan diğer sporcular gibi altın ümidimiz. Nazmi Avluca, doğuştan güreşe yatkın ve şampiyonluğa kurgulanmış bir değer. O''nun en önemli rakibi ise her önemli turnuadan önce 7-8 kilo düşmek zorunda kaldığı için fazla kilosu oluyor. Geçen yılın Avrupa üçüncüsü Mehmet Özel (97), İsveçli Lidberg önünde zorlanmadan zafere erişti. Bu kategorinin Dünya ve Olimpiyad şampiyonu Martin Lzunberg, omzundan sakat olduğundan yerini genç Lidberg''e bırakmıştı. 1997 yılında Dünya Şampiyonluğu elde eden Ercan Yıldız (54), Gazi Üniversitesi''nde öğretim görevlisi olan bir değer. Zor puan alıyor ve zor puan veriyor. Bu kere Danimarkalı Anders önünde rahattı ve ilk kez 5 puanlı bir galibiyet aldı. Şampiyonayı Birleşik Amerika''nın Grekoromen Milli Takımı Antrenörü Steve Fraser''le birlikte izledik. Salonun mükemmel olduğunu belirten Fraser''e "Ülkenizde güreşe rağbet ne ölçüde?" diye sordum. Bu antrenör Colorado Springs''te yaşıyor. Geçen ay bir turnuva düzenlemişler ve tam 2.300 sporcu katılmış. Bu rakamı yazıyla da yazmak isterim: (İki bin üç yüz). Açık havada 23 minder kurmuşlar ve müsabakaları onbinlerce seyirci izlemiş.

48. Avrupa Şampiyonası''nın sabah seansında seyirci çok azdı ama Orta Asya''da doğan ve günümüze kadar bütün özellikleriyle yaşayan Türk Güreşinin onbir değişik şeklinin sergilendiği açılış ve akşam kapışmalarında yeterli seyircinin olması yüreğimizi ferahlattı. Amerika''da neden güreş ilerliyor, yenilmeyen Rus Karelin''i bile bir Amerikalı yeniyorsa, seyircilerin bu spora sahip çıkmalarındandır. Biz de bu şampiyonada Abdi İpekçi Salonu''nun dolmasını bekliyoruz.

23 yıl önce
Ya nasip
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri