|
Abartmayın…
Bir sevindiler; bir sevindiler!.. Sormayın…
Cumhurbaşkanı
, “Siyasi partileri yanlış yollara sevk ediyor” diyerek ‘50+1’ meselesini gündeme getirdi. Sayın
Bahçeli
de “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur’un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz” dedi ya… Zil takıp oynamaya başladılar…
Cumhur
İttifakı’nın
çatladığı, patladığı, dağıldığı,
AK Parti’nin MHP’yi
bırakarak
İYİ Parti’yle
yoluna devam edeceği türden ne kadar abuk sabuk tahmin ve analiz varsa; hepsini döktüler…

Öyle heyecanlandılar ki; Bahçeli’nin iki satır aşağıda dedikleri de gözlerinden kaçtı: “Sayın Cumhurbaşkanımızla diyaloğumuz hasbidir, harbidir, haysiyetlidir. Hak severlik üzerinedir. Hiç kimse de aramıza giremeyecektir.”

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimindeki 50 artı 1 oy şartıyla ilgili tespit ve değerlendirmelerinin, siyasetin ve kurulan ittifakların parçalı yapısına bakıldığında tutarlı ve anlamlı olduğunu ifade eden Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın endişesini ‘
anladığını
’ da dile getiriyordu.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın altını çizdiği sıkıntı neydi peki?
50+1’
i tutturmak için millî bağımsızlık ve bölünmez bütünlükten yana mı, değil mi diye bile bakılmadan
7’li Masa
gibi ‘
ilkesiz birlikler
’ kurulabiliyor… Bazı particiklerin, toplumun kendilerine gösterdiği teveccühün, bir milletvekili bile çıkarmalarına izin vermezken, bunun çok fevkinde temsiliyetle
TBMM’ye
girmeleri mümkün olabiliyor… Cumhurbaşkanlığı yardımcılıklarının ulufe gibi dağıtılması da cabası…

Oysa Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın bu konuyu tartışmaya açma teklifini reddetmiyor: “Cumhur İttifakı olarak konuşup tartışarak orta yolun, makul çözümün, yeni sistemin doğasını zedelemeyecek tamirat ve onarımın karşılıklı anlayış ve uzlaşmayla yapılacağının inancına ve iradesine sahibiz.”

Görüldüğü üzere ortada bir ‘
diametral
’ (kati, kesin)
zıtlık
falan yok… İki lider bir araya gelip anlaştıktan sonra iş, kurmayların bulunan çözümü kaleme, kâğıda dökmesine bakar…
Farkındaysanız halkın teveccühünü kazanmış olan
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi
meselesini 7’li Masa artıkları bile tartışmıyorlar… Mayıs ayındaki seçime kadar ağızlarından düşürmedikleri, binlerce toplantıyla bir türlü tasarlayamadıkları ama yapışıp kaldıkları “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” sözünü o günden beri duyanınız var mı?
Konu, üzerinde
millî
mutabakat
sağlanmış olan Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi değil… Konu, sistemin yol açtığı millî iradenin tecellisine aykırı küçük aksaklıkları gidermek… Sistemi, amacın aracı mübah kıldığı
Makyavelist
sapmalardan kurtarmak…
Günün sözü
“Anlamak masraflı iştir; emek ister, gayret ister, samimiyet ister. Yanlış anlamak kolaydır oysa. Biraz kötü niyet, biraz da cahillik kâfidir.”

Sezai Karakoç

Gözümüze takılanlar…

* 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü şimdiden kutlarız… Sultanahmet Meydanı’ndaki Defter-i Hakani Nezareti binasındaki Ayasofya Tarihi Müzesi ve İzmir Efes Tarihi Kenti’ndeki Efes Deneyim Müzesi, 24-26 Kasım tarihleri arasında tüm öğretmenleri ücretsiz ağırlayacakmış… Ayasofya Tarihi Müzesi, teknolojinin yardımıyla Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini, inşasından önce ve sonra geçirdiği aşamaları anlatıyormuş. Efes Deneyim Müzesi ise bu efsanevi şehrin zengin geçmişini yine teknolojik olanaklarla canlandırıyormuş. Ayasofya’nın ve Efes Antik Kenti’nin görsel, işitsel ve duyusal teknolojiler yardımıyla deneyimlenmesinin altında ise DEM Müzecilik’in imzası varmış. (Yağmur Tozanoğlu, Lea İstanbul)

* NielsenIQ, Türkiye’de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesinin 2023 yılının ilk 9 ayında %85 büyüdüğünü açıklamış. Ayrıca Türkiye FMCG pazarı, 2023 yılının her bir çeyreğinde pozitif ve artan oranda hacimsel büyümüş. Gıda %9,6, Kişisel Bakım %8,5, Ev Temizlik %5,9 ile toplam büyümeye pozitif katkıda bulunmuşlar. 2023’ün ilk 9 ayında en yüksek hacim büyümesi kaydeden ilk 5 kategori; buzlu kahve (%49,4), enerji içecekleri (%33,3), cilt bakım ürünleri (%20,1), kuruyemiş (%18,8) ve buzlu çay (%18,8) olmuş. E-Ticarette ise yılın ilk 9 ayında %129’luk ciro büyümesi yakalanmış. (Müge Akay, MED Partners)

* Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”, ALKAŞ iş birliğiyle İstanbul Swissotel’de düzenlenmiş. Zirvede, “1 Numaralı Markalar” ödülleri de dağıtılmış. AVM’lerdeki “En Beğenilen ve Tercih Edilen Perakende Markaları”na verilen ödüller AYD - AKADEMETRE Research iş birliğiyle belirlenmiş. Ödül alan markalar ve kategorileri şöyleymiş: Zen Pırlanta (Aksesuar), Mavi (Günlük Spor Giyim), Ebebek (Bebek Ürünleri/Oyuncak), Decathlon (Spor Malzemeleri), MediaMarkt (Teknoloji Perakendeciliği), Burger King (Self Servis Restoran), Instreet (Ayakkabı/Çanta), Watsons (Kişisel Bakım/Kozmetik), English Home (Ev Tekstili/Dekorasyon), LC Waikiki (Çocuk Giyim), Kahve Dünyası (Kafe), Arçelik (Teknoloji Üreticisi), Tavuk Dünyası (Restoran), Penti (Kadın İç Giyim/Çorap), D&R (Kitap/Müzik/Hobi), Koçtaş (Yapı Market), Kiğılı (Erkek Giyim), Koton (Kadın Giyim), Boyner (Anchor Mağaza), Hadise – Koçak (En Beğenilen Marka Yüzü). (Selim Zeytinoğlu, BN İletişim)

#Siyaset
#Politika
#Ali Saydam
6 ay önce
Abartmayın…
Gölge oyunu...
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!