|
Mutluluğun resmi

Hiç kuşku yok ki lige verilen iki haftalık ara en fazla Trabzonspor’a yaradı. Dar kadro nedeniyle son haftaları 13 isimle oynamak zorunda kalan Bordo Mavili takımda futbolcular dinlenme fırsatı bulurken, Pereria, Abdullah Ömür, Vahid Amiri ve Kamil Ahmet’in sakatlıkları sona erdi. Kadro şablonu, oyun düzeni ve anlayışı devam ederken en önemli gelişme Ünal Karaman’ın belki de haftalar sonra ilk kez hamle fırsatı buldu. Pereria ve Abdulkadir Ömür hamle oyuncusu olarak kenarda bırakılırken, savunmanın solunda Novak’ın sakatlığında İbanez, sağında da Kamil Ahmet görev yaptı. Bu iki değişiklik Trabzonspor’un oyun anlayışını ve düzenini fazla etkilemezken ikinci ve üçüncü bölgede taktiğe bağlı kalan oyuncuların ısrarla pas bağlantılarını sağlıklı yapması Antalyaspor maçının en önemli üstünlük göstergesiydi.

Antalyaspor’un çok adamla kendi yarı alanını savunup, ikinci bölgede yakalayacağı toplarla kontratağa çıkma düşüncesi oyunun başında hayata geçip konuk ekibi öne geçirirken, yine aynı anlayışta ikinci golü direğin önlemesiyle iştahı açıldı. Bülent Korkmaz’ın talebeleri bu şekilde maçı bitirme düşündüyseler de Ünal Karaman’ın öğrencilerinin inatla oyun düzenine bağlı kalarak mücadele ve karakter ortaya koymasıyla farklı sonuç ortaya çıktı. Aslında bu tür maçlarda bir veya iki futbolcu farklı bir şekilde oyunun ve takımın önüne geçer ama Trabzonspor’un, paylaşıma ve yardımlaşmaya dayalı olduğu için oyun karakteri buna izin vermiyor.

Savunmanın önünde Sosa’nın tüm takım organizasyonunu yönetmesi ve kendi savunmasının hemen önünde oksijen çadırı görevi yapması ikinci bölgede Yusuf Yazıcı’nın yükünü deha da arttırırken pas bağlantılarının mihenk taşı olan Yusuf Yazıcı’ya ikinci bölgeyi kontrol etme sorumluluğu da yükledi.

Oyunu istediği gibi yönlendiren, özellikle Nwakeme’nin sol kenarda aslı görevini başarıyla yapmasının yanı sıra Ekuban’ın partneri olma görevi, Abdulkadir Parmak’ın adam eksiltmesi, Olcay Şahan’ın pas bağlantılarının önemli ayağı olması rakibi yıpratmaya ve özellikle savunmada rahat olmasına sekte vuran en önemli etkenlerdi.

Bunlar yetmezmiş gibi İbanez ve Kamil Ahmet’in kenarlardan ataklara katılması Trabzonspor’un kale alanında çok adamla gol aramasına da zemin hazırlarken, rakip savunma oyuncularını adam paylaşımında sıkıntıya soktu ve gollerde bu paylaşımların sağlıklı yapılamaması sonucu geldi.

Trabzonspor, futbol temaşasından çok oyun disiplinine bağlı olarak ezber tekrarlarken her geçen hafta da bunu geliştirerek sürdürüyor. Sınırlı kadrosuyla ve takım savunmasında sıkıntısı olmasına rağmen bugün ligin en fazla heyecan veren ve futbolun doğruları adına duruş sergileyen Trabzonspor, eksiklerin giderilmesiyle gelecek sezon Başkan Ahmet Ağaoğlu’nun 5 yıl olarak verdiği yapılanma sürecini de kısaltacağının sinyallerini veriyor.

Maç sonunda sahaya baktığımda aklıma Yattara geldi. Öyle ya Trabzonspor’da bir zamanlar kolbastıyı sadece Yattara oynuyordu. Dün akşam ise kolbastıyı kuralına göre oynayan futbolcu sayısı yarım düzineydi.

Korku tünelinden çıkmak adına önemli adımlar atan yönetim kurulu, bu bütünlüğü ve güzelliği gelecek sezona taşımak için yeni hamle arayışına girmeyip sadece bu çocuklara kimlik ve futbolcu kişiliği kazandıran Ünal Karaman’ın önünü açmalıdır.

Olcay Şahan’dan, Murat Cem’e kadar her gol atanın sevincini teknik adamıyla paylaşması mutluluğun en güzel resmiydi.

Hazır mutluluğun resmi yapılmışken, siz büyüklere de bu resmi çerçeveletmek düşer…

#Trabzonspor
#Süper Lig
5 yıl önce
Mutluluğun resmi
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…