|
Dünya güreşine renk katan ülkeler (Bulgaristan)

Dünya güreş tarihinde önemli bir yeri bulunan komşumuz Bulgaristan olimpiyatların serbest bölümünde yedi, grekoromen stilde dokuz, dünya şampiyonalarında serbest bölümde yirmi iki, grekoda otuz bir madalya kazanarak dünya genelinde başarılı konumda ülkeler kategorisinde kendine bir yer edinmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Bulgaristan''da ülke genelinde güreşin yürütülüş tarzı ile ilgili şu tespitler yapılmıştır. Bulgaristan Güreş Federasyonu''na devlet yıllık üç yüz ile beş yüz bin euro arasında bir bütçe verilmektedir. Olimpiyat oyunlarında şampiyon olanlara ödül olarak birinci 70, ikinci 40, üçüncüye ise 30 bin euro; Dünya şampiyonalarında ise: birincilere otuz bin , ikincilere yirmi bin, üçüncülere on bin euro ödül verildiği beyan edilmiştir.

Ülke güreşine hizmet eden antrenörlerin maaş ve ödül sistemi ise: Baş antrenöre sporcuya ödenen ödülün yüzde yirmi beşi, yardımcılarına ise yüzde yirmisi tutarında ödül verilmektedir. Bulgaristan''da ülke genelinde 7 merkezde güreş kulüpleri olduğu ve buralarda milli takım için bu kulüplerin çalışmalar yapmaktadırlar.

Avrupa ve Dünya şampiyonaları öncesi Bulgar milli takımı iki hazırlık kampı yaparak şampiyonalara katıldıkları ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra ülkedeki aktif güreşçi sayısı üç yüz ile beş yüz arasında değiştiği ve Bulgaristan''a güreş ligi olmadığı belirtilmiştir.

Bulgar güreşinde en renkli isimlerin başında ülke güreşini yöneten Valentin Jordanov bulunmaktadır. 1960 yılında dünyaya gelen bu şampiyon, 1971 yılında güreşe başlamış ve ilk dünya şampiyonluğuna 1983 yılında ulaşmıştır.

Kariyeri boyunca 1 olimpiyat, 8 dünya ve 9 Avrupa şampiyonluğu gibi müthiş bir rekor sahibidir. Bunun yanı sıra 1993-1994-1995 olmak üzere üç yıl üst üste dünya şampiyonu olarak bir ayrı rekora da imza atmıştır. Jordonav en son 1996 Atlanta olimpiyatlarında 36 yaş gibi ilerlemiş bir yaşta olmasına rağmen olimpiyat şampiyonu olarak ne kadar disiplinli bir sporcu olduğunu göstermiştir.

Son söz olarak: Mazisi insanlık tarihine dayanan güreşin nice yıllara dünya barışına katkıları ile sürmesi temennisi ile gelecek yazımızda bir başka ülke güreşi ile tanışmak üzere.

13 yıl önce
Dünya güreşine renk katan ülkeler (Bulgaristan)
Amerikan üniversitelerinde Aksa Tufanı dalgaları
NATO ve ABD, Türk siperlerine yaklaşırken…
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?