|
Dünya güreşine renk katan ülkeler: İran

Serbest stilde: Gholam Rıza Takhti (1956), H.Emam Guardzi (1956), Ardabili Muvahet Abdullah (1968), Khadem Azadi Rasul (1996) ve Ali Reza Dabir (2000) Sydney Olimpiyatları şampiyonları olmak üzere bir çok dünya starını yetiştiren İran, dünyada güreş sevgisi ve seyircisi açısından en önde gelen ülkelerden bir tanesidir. Bir şampiyonada 10 binlerce seyircinin güreşe büyük bir destek kattığı ve halkın çok önemli ilgi gösterdiğine her zaman şahit olduk. Ülke genelinde 50 bin gibi müthiş bir lisanslı faal güreşçi sayısı olan İran''da Olimpiyat Şampiyonu olan bir sporcuya ödül olarak 150 bin dolar verilirken, ikinciye 75 bin dolar, üçüncüye ise 50 bin dolar verilmektedir.

Dünya şampiyonalarında ise: Dünya şampiyonu olan sprcuya 16 bin dolar, ikinciye 6 bin dolar, üçüncüye ise üç bin dolar ödül verilmektedir. Her ülkede olduğu gibi milli takıma davet edilen sporculara iaşe ve ibadeleri dışında günlük 24 dolar harcırah ödenmektedir. İran''da milli takım antrenörlerinin maaş ve ödül sistemi ise: Genelde milli takımlara atanan antrenörlere maaş ödenmediği, fakat takım dünyada genel klasmanda ilk üç sıraya girdiği zaman antrenörlere prim olarak 3 bin dolar ödül verilmektedir.

İran milli takımının uluslararası şampiyonalara hazırlığı ise yılda 8 defa milli takım kampı yapılmakta ve bu kamplarda genelde ikişer hafta sürmektedir.

Güreşe devlet desteği ise: İran güreş federasyonunun bütçesi genelde üç kalemden oluşmakta ve bunlar, federasyonun bütçesinin 3 kalemden oluştuğu ve yıllık 1 milyon dolar olduğu, federasyonun devletten aldığı ödeneğin 300 bin dolar, Olimpiyat komitesinin federasyona yaptığı ödemenin 200 bin dolar ve federasyonun sponsorluk gelirinin ise 500 bin dolar seviyelerinde bulunmaktadır. İran''da güreş ligleri düzenli olarak yapılmakta ve yılın çeşitli aylarında deplasmanlı müsabakalar yapılmaktadır. Bir çok başarılı güreş kulubünün faaliyet gösterdiği komşu İran''da bu kulüpler genelde devletten yardım almamaktadırlar.

Son söz olarak: Dünyada güreşe en büyük seyir desteği veren Türkiye, İran, Rusya gibi ülkeler hep başı çekmektedirler. Güreşin çok daha geniş kitlelerde kabul görmesi için yazılı ve görsel basının güreşe yeterince yer vermesi gerekmekdir. Dünyada güreşin çok daha güzel zeminlerde olduğu günleri hep görmek ümidi ile.

14 yıl önce
Dünya güreşine renk katan ülkeler: İran
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu