|
Dünya güreşine renk katan ülkeler (Küba)

Yüz ölçümü 14.524 m2 ve nufusu ise yaklaşık 12 milyon civarında olan Küba Kuzey Amerika''nın güneyinde bir ada devletidir. Başkenti Havana olan Küba''nın dili İspanyolca ve para birimi ise Pesa''dır. Az bir nufusa sahip olmasına rağmen dünya güreşinde adından sıkça söz ettiren bu ülkenin güreş karnesine bir göz atalım.

1992 yılında Milan Hektor ve 1996 yılında ise Atlanta Olimpiyatları''ndan A.Filiberto, 2004 Atina''da Ribalta Yuandro ile tarihi boyunca üç olimpiyat altın madalyasına sahip Küba 1985-2002 arasında ise 11 adet Dünya Şampiyonu çıkarmıştır.

Ülke genelinde 50 spor kulübü ve 2000 sporcu sayısına sahip Küba''da güreş ligi olduğu ve bu kulüplerin her ay kendi aralarında yarıştıkları bilinmektedir. Hiç bir özel geliri olmayan Küba Güreş Federasyonu''nun tüm gelirleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Küba''da güreşin diğer ögelerinin yürütme tarzı ise: Antrenörlere devlet tarafından maaş ödenmekte olup çalıştırmış oldukları sporcusu şampiyon olduğu zaman ömür boyu maaş bağlanmaktadır. Sporcuların durumu ise: Tüm giderleri devlet tarafından karşılanan sporculara şampiyon olmaları halinde ömür boyu maaş bağlanmaktadır. Kamp ve çalışma düzenleri ise: Yapılan ülke şampiyonasından sonra 28 sporcunun kampa alındığını milli takımı belirlemek için ise yıl içindeki yarışmalardaki performans kriterlerine göre hareket edildiği ve 3 uluslar arası turnuva ve K.Amerika Şampiyonası ve Dünya Kupası sonrasında alınan değerlerden sonra son şeklini aldığı belirtilmektedir.

Bunun yanı sıra kampa gelemeyen sporcuların kulüplerinde düzenli çalıştıkları ve bazı sporcuların kulüplerdeki çalışması ile yarışmaya katıldıkları belirtilmiştir. Son söz olarak: Özellikle serbest ve grekoda mücadeleci, atak, seri güreşleri ile tüm dünyada beğeni toplayan Küba güreş dünyasına önemli katkı sağlayan ülkelerden birisidir. İnsanlık tarihi kadar eski tarihe sahip olan güreş sporunun dünyadaki konumunu bundan sonraki yazılarımızda başka ülkeleri ele alarak tanıtmaya devam edeceğiz. O zaman yapılacak tek şey Yeni Şafak''ı izlemek.

٪d سنوات قبل
Dünya güreşine renk katan ülkeler (Küba)
Tek kişilik direniş!..
Korku zamanı
Boykotta kafalar neden karışık
Kimin enflasyonu
Terör örgütü elebaşı olarak İsrail portresi…