|
Güreşte kardeş Azerbaycan

Güreşte dünyanın önemli ülkelerinden birisi olan kardeş Azerbaycan''da bu spor en pupüler sporların başında yer alıyor. Tarihinde Aydın İbrahimov, Hazar İsaev, Abdullahev Arif gibi Dünya Şampiyonu ve Abdullahev Namık ve Ferit Mansurov gibi Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu starları çıkartan Azerbaycan, başarılarına her yıl bir yenisini eklemekte. Azerbaycan''da 3500-4000 civarında aktif güreşçi var. Başarılı sporcular genellikle kulüplerinden antrenör gibi maaş almakta. Ayrıca uluslararası turnuvalarda şampiyon olan bir sporcuya yasa gereği ömür boyu bin dolar maaş bağlanmakta. Devlet olarak Azerbeycan''da olimpiyat şampiyonu olan bir sporcuya 600 bin dolar ödül verilirken bu ödül ekstra kulüp ve sponsor destekleri ile birlikte daha da artmaktadır. Dünya şampiyonu olan bir sporcuya ise 50 ile 100 bin dolar arasında ödül verilmektedir.

Azerbaycan''da antrenörler ile ilgili yapılan uygulama ise: Antrenörler,1000 dolar kulüplerinden 1000 dolar federasyondan olmak üzere 2000 dolar aylık maaş almaktadırlar. Milli takımlarda 1 teknik direktör ve 4 yardımcı antrenör görev almaktadır. Antrenörler federasyonla sözleşme yaparak çalışmakta ve her yıl performanslarına göre sözleşmelerinin tekrar yenilenmektedir. Ayrıca antrenörler devlet tarafından sporcuya verilen ödülün yarısını aldıkları, bir de şampiyon olan sporcunun kulüp antrenörünün ise sporcunun aldığı ödülün yüzde 25''ini ödül olarak almaktadır.

Azerbaycan''da devlet tarafından feredasyona her yıl 3 ila 5 milyon dolar arasında bütçe tahsis etmektedir. Bu bütçe sponsor katkıları ile zaman zaman artabilmektedir. Her yıl Azerbaycan şampiyonası ocak ayında yapılmakta ve burada şampiyon olan sporcu Avrupa şampiyonasına götürülürken, Haziran ayında yapılan Grand prix turnuvasında şampiyon olan sporcu ise dünya şampiyonasına götürülmektedir. Milli takımlarda ise yıl boyu 10 adet kamp yapılmakta ve her kampa 30 sporcu çağırılmaktadır.

Son söz olarak: Dünya güreşinde önemli bir renk katan kardeş Azerbaycan geçen yıl takım halinde Rus''ları geride bırakarak Avrupa şampiyonu olmuştu. Dünya güreşine önemli katkısından dolayı kardeş Azerbeycan''ı kutlarken güreşin nice yıllara başarılar ile dolu olmasını dilerim.

14 yıl önce
Güreşte kardeş Azerbaycan
Uyarıyorum: 15 Temmuz saldırısının 2. dalgası geliyor...
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!