|
Minderler şampiyona ağladı

Zekeriye Güçlü 1972''de Bulgaristan''ın Razgrad bölgesinin Kubrat köyünde dünyaya geldi. Güçlü''nün doğduğu yer Deliorman bölgesi Türk güreşinde bir efsane olan Koca Yusuf''un doğduğu yere 3 km mesafade.

Güreşin kaynağından çıkan bu dünya starı ilk defa 1983 yılında güreşe başladı. İstanbul Gemi Sanayi Spor Kulübü''nde güreş yaptı. Şimdi onun başarılarına biz göz atalım: 1990 ve 1991 Ümitler Balkan Şampiyonu, 1990 Gençler Dünya Şampiyonu, 1992 Ümitler Avrupa Şampiyonu, 1997 ve 2001 Akdeniz Oyunları Şampiyonu, 1995 Dünya Askeri Oyunlar Şampiyonu, 2000 yılı Dünya Üniversiteler Şampiyonu, 1997 yılı Büyükler Dünya Şampiyonu olarak Türk güreşine müthiş bir hizmet sundu.

Mütevazılığı, efendiliği ile herkesin sevgisini kazanan Bu Deliormanlı delikanlının 38 yaş gibi hayatın baharı sayılacak bir yaşta aramızdan ayrılmasına tüm güreşseverler gözyaşı döktü. Minderler de hüzüne büründü. Güçlü, soyadından da anlaşılacağı gibi gerçekten bileğine ve yüreğine güçlü bir insandı. Son yıllarında birçok sosyal hayır işlerine el atan Zekeriya Güçlü, Bulgaristan''da doğduğu ecdadı Fatihan''ın yaşadığı topraklarda mahalli güreşler düzenledi, orada kendisi gibi ileride şampiyon olacak Türk çocuklarını sünnet ettirdi. Organizelerden elde ettiği geliri hep muhtaçlara verdi ve onlara elini uzattı. Bunları onu yakından tanıyan bir arkadaşı anlattı. Oysa yapılan bu hizmetlerden Zekeriya''nın söz ettiğini ben şahsen duymadım.

Evet bileği güçlü merhameti ve vicdanı yüksek bu büyük şampiyon şimdi aramızda yok. Her insanın son durağı olan Uhrevi hayata yürüdü. Onun şanlı bayrağımıza sarılı tabutu önünde şampiyonlar ve onu sevenler, hatta cenazeye katılamayanlar bile gözyaşı ile son yolculuğuna uğurladılar. Zekeriya''nın geride ilköğretim ikinci sınıf öğrencisi Beyza ve yedinci sınıf öğrencisi Betül isimli iki yavrusu yetim kaldı. Hayat arkadaşı olan eşine, iki yavrusuna anne babası ve tüm ailesine Cenab-ı mevladan sabrı cemil niyaz ederim.

Türk güreş tarihinde Devlet sporculuğu gibi güzel bir ünvanla taçlanan ve asırlar boyu unutulmayacak büyük hizmetleri güreşimize sunan, yıllardır hocalığını yaptığım bu ''Şampiyon Zekeriya'' kardeşime Allah''tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın.

14 yıl önce
Minderler şampiyona ağladı
Münasebetsiz Mehmet Efendi
Ekonomik kalkınmada nitelikli işgücünün rolü
Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin kamu personeline yansıması (2)
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…(3)
Devletsizlik ve ulussuzluk