|
Özkaynaklara yöneliş

Güreş tarihinin mazisine göz attığımızda 1910''lu yıllarda Onni Pellinen, daha sonra Raul Peter, 90''lı yıllarda Juri Şah Muradov, Kommandor Macidov ve İshak İrbayhanov Türk güreşinde görev yapan isimler.

Güreşimizde Onni Pellinen''in Yaşar Doğu gibi bir starın milli takıma alınmasına ön ayak olduğunu bilmekteyiz. Bunun yanısıra yıllardır başarıya hasret kaldığımız grekoda ise Genadi Sapunov''un katkıları inkar edilemez. Aynı Şekilde Şah Muradov''un da planlama konusunda deneyimlerini aktardığını bilmekteyiz. Ama bunlar tüm milletlerin yaptığı işler. Fakat bir ülkenin her zaman başında yabancı antrenör duracak diye bir kaide yoktur. Sporumuzun mazisine baktığımızda ne zaman başarısız bir zaman olsa ardından hemen yurt dışından antrenör arayışına girilmiştir. Buna rağmen başarı yine gelmeyince de bu sefer sporumuzu yönetenler: “Kardeşim ben dünyanın en başarılı ülkelerinden teknik adamlar getirdim ama olmadı ne yapalım” şeklinde açıklamalar hep duyduk.

Türk güreşinin bir Yaşar Doğu ekolü ve ruhuna ihtiyacı vardır. Serbest güreş tarihimizde 1951-1954-1957-1966-1994 yıllarında elde edilen 5 Dünya takım şampiyonluğunda hep Türk hocaların imzaları var. Aynı şekilde iki kez Dünya takım şampiyonu olan grekoda ise başarının mimarı olarak yine Türk hocalar bulunmakta. Her ülkenin yaptığı gibi elbette gelişen teknojilerin transferi için her ülkeden bilgi alınmalıdır. Fakat başarıyı giden yolda her zaman kendi insanı ile bir yere gidilebileceğini de unutmamak lazımdır. Türkiyemizde her zaman olduğu gibi şu anda güreşimizi sırtlayacak genç bir teknik adam neslimiz ziyadesi ile vardır.

İşin özü: Türk milleti olarak tarihimizdeki en büyük başarıları kendi insanımızla kazandık. Bizim duygusal yapımızı ancak kendi insanımız anlar ve bizi ancak kendi sistemiz bir yere götürür. Bu gerçeği unutmadan dünyada zirve yarışında her zaman olmak için:

1-Kendi sistemini iyi bilen teknik adamlar,

2-Her türlü donanıma haiz kulüpler,

3-Alt yapıda uzun yıllara dayalı iyi bir planlama,

4-Türk güreşinde kendine has bir sistematiğe mutlaka ihtiyaç vardır.

Güreşimizin yönetimini başarıyle sürdüren Dr. Osman Aşkın Bak''ın bir eğitimci olarak bu hususlarda gerekli çabayı göstereceğine inancım tamdır. İnşallah güreşimizi her yönü ile zirvede görmek ümidiyle.

14 yıl önce
Özkaynaklara yöneliş
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi
Gölge oyunu...