|
Unutulmaz bir isim Vehbi Emre

1937-1939, 1943-1951, 1958-1960, 1979 yılları olmak üzere çok uzun dönem Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı yapan Vehbi Emre, Türk güreş tarihinde en başarılı federasyon başkanları arasında yer alan değerli bir yöneticimizdir. 1921 yılında İsveç''li Einar Raberg''in Başkanlığında kurulan Uluslararası Amatör Güreş Federasyonu FILA''nın kuruluşundan bu yana geçen 87 yıllık uzun zaman dilimi içerisinde 3 yöneticimiz bu kuruluşta yer almışlardır. İlk FILA üyemiz ise Vehbi Emre''dir. 1950 yılında FILA yönetim kuruluna seçilen Emre, bu görevini aralıksız uzun yıllar sürdürmüştür. 1971 yılında 3 ay vekaleten FILA başkanlığı görevini de başarı ile yürüten Vehbi Emre,1976 yılında FILA kongresi tarafından “FILA Şeref Başkanlığı”payesi ile ödüllendirilmiş başarılı bir spor yöneticimizdir. Nitekim 1976 yılında almış olduğu bu unvan ile vefat tarihi olan 1983 yılına kadar bu paye ile ömrünü sürdürmüştür. Son derece başarılı bir yöneticilik çizgisinin yanı sıra, İngilizce, Almanca ve Fransızca''yı da çok iyi derece bilmekte idi. Vehbi Emre adına bu yıl 26.''sı düzenlenecek olan Uluslararası Grekoromen Güreş Turnuvasına 14 ülkeden 150 sporcu iştirak edecek. İstanbul Bağcılar Spor Salonu''nda 26-27 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan Uluslararası Golden Grand Prix Vehbi Emre Grekoromen güreş turnuvasına, Türkiye''nin yanı sıra, Tunus, Mısır, Amerika, Azerbeycan, Beyaz Rusya, Romanya, Ürdün, Özbekistan, Ukrayna, Kazakistan ve Yunanistan iştirak edecek. Milli takımımızı turnuvaya Salih Bora, Hakkı Başar, Seçkin Saruha ve Şaban Donat''tan oluşan teknik ekibimizi hazırlamakta. Dört takımla mücadele edeceğimiz turnuvada ülkemizi, 55 kiloda Harun Bozoğlu, Hüseyin Aygun, Haşim Baykara, 60 kiloda Bünyamin Emik, 66 kiloda Şeref Eroğlu, Refik Ayvuzoğlu, kiloda Şeref Tüfenk, 84 kiloda Nazmi Avluca, 96 kiloda Serkan Özden, Mehmet Özal ve 120 kiloda İsmail Güzel ile Atilla Güzel temsil edecektir.

Güreş federasyonu tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda turnuvada dereceye giren sporculardan, birincilere (3000 dolar), ikincilere (2000 dolar), üçüncülere ise (1000''er) dolar ödül dağıtılacak. Böylece turnuvada toplam 49 bin dolar ödül verilecek. Turnuva öncesi bir açıklama yapan Başkan Osman Aşkın Bak, Türk güreş tarihinin en başarılı başkanlarından birisi olan Vehbi Emre adına düzenlenen bu turnuvanın uluslararası alanda büyük bir ilgi gördüğünü ve bunun devam etmesi için gereken her türlü fedakarlığı yapacaklarını belirtti. Başkan Bak özetle, “Pekin için grekoromen güreşimize 6 vize gerekmekte. Bilhassa son yıllarda büyük başarılara imza atan grekoromen güreşimizin Pekin''e tam kadro ile katılacağı inancındayım. Mayıs ayında yapılacak klasifikasyon turnuvaları için milli takımımızın son durumu ve yapılan hazırlıkların bir genel analizini görmek için Vehbi Emre Turnuvası bir hayli önem arzetmektedir. Türk güreşi dünyada bir markadır. Biz milletimizin ve Türk güreşinin başarısı için elimizden gelen bütün gayreti sarfedeceğiz” dedi.

Başkan ayrıca her zaman milli takımımıza büyük destek veren İstanbulluları güreşleri izlemeye davet etti.

Son söz olarak: 13 yıl gibi çok uzun bir zaman Türk güreşini başarı ile yöneten Vehbi Emre adına düzenlenen bu turnuvanın başarılara vesile olması temennisi ile milli takımımıza hayırlı başarılar diliyorum.

16 yıl önce
Unutulmaz bir isim Vehbi Emre
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî