|
Futbola yabancı kalmak

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’de uygulanan yabancı futbolcu oynatabilme sayısını, mevcut sistemde olduğu gibi 8+3 olarak devamına karar verdi. Bu kararı da, Kulüpler Birliği ile yaptığı görüşmelerden sonra aldı. Bizler işimiz gereği futbolun paydaşlarına temas etme imkanı buluyoruz.

Şu ana kadar yabancı oyuncu sınırını destekleyen teknik adama neredeyse rastlamadım. Neredeyse tamamı futbolda yerli/yabancı ayrımı yapılmaması gerektiğini, sınırlama koymanın yanlış olduğunu söylüyor. Konuştuğumuz yöneticilerin ekseriyeti de böyle. Orada tek tük sınırlama olması gerektiğini söyleyen isimler çıkıyor ama onlar da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar. Taraftar nezdinde sosyal medya ortamında da ekseriyet yabancı oyuncu sayısının sınırsız olması yönünde.

Bu durum, illa 11 yabancı ile sahaya çıkacaksın demek değil. İsteyen 11 yabancı ile oynar, isteyen 11 yerli ile... İsteyen 3, isteyen 5, isteyen 7... Yani böyle bir serbestlik olması gerekiyor. Çünkü daha önce defaatle yazdım; Futbol evrensel bir olgu... Hele ki yayıncılığın gelişmesi ile dünyanın her ligini kolayca izleyebilen futbolseverler, bu ayrımın majör liglerde olmadığını net olarak görüyor. Dolayısıyla, bir ülkenin futbolunun gelişmesi, o ligde oynayan yerli yabancı futbolcu sayısıyla değil, doğru planlama ve iyi yetiştiricilikle alakalı... İyi yerli futbolcu, kim gelirse gelsin o formayı yabancı oyuncudan söker alır. Bugün yabancı serbest olsa dahi, Cenk Tosun’u, Arda Güler’i, Ferdi Kadıoğlu’nu, Kerem Aktürkoğlu’nu, Mert Günok’u kulübeye hapsetmeniz mümkün mü? Arda’nın yedek kalması kamuoyunda ciddi eleştirilere sebep olunca, su yolunu buldu ve hak eden hak ettiği formayı söktü aldı. Jorge Jesus gibi, kudretli bir teknik adam olsanız dahi selin önünde duramazsınız ve üstün yeteneğe formayı vermek zorunda kalırsınız.

O yüzden, Türk futbolunu yönetenler en az 10 sezon kuralın üzerinde oynamamak şartıyla bu konuda net bir karar vermeli. Evet karar verdi vermesine de, bu karar net ve tatmin edici değil. Hala üzerinde yoğun tartışmalar var. Türkiye Futbol Federasyonu, yabancı oyuncu sayısını kısıtlayarak, kime ne fayda sağlıyor açıkçası anlamıyorum. Kulüpler istemiyor, teknik adamlar istemiyor, taraftarlar istemiyor; o zaman nedir bu kararın devamını sağlayan.

Dünyanın bu kadar birbirine entegre olduğu yerde, hatta iletişimin ve ulaşımın geldiği noktayla yeryüzünün adeta global bir köye dönüştüğü ortamda, uluslararası anlayıştan farklı olarak, futbolda yerli/yabancı ayrımı getirip sınır koymak, futbolumuza iyilik yapmak değildir. Ne futbolun beşiği Avrupa’da ne de diğer kıtalarda, yabancı futbolcu statüsü ile bu kadar oynandığını göremezsiniz. Bu durum bize mahsus bir şey. Zaten uluslararası arenada yarışmamız zorken, bir de bu kısıtlamalarla daha zor hale geliyor. Türk futbolunu yönetenler dünya futbolunda olup bitene bu kadar yabancıyken, ligdeki yabancı futbolcuları neden kısıtlarlar benim aklım almıyor.

#Spor
#Futbol
#Ergin Aslan
10 ay önce
Futbola yabancı kalmak
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti