|
Fark edilme vakti

Uzun bir aranın sonunda futbol keyfine kaldığımız yerden başlıyoruz. Futbol, taraftar için keyif belki ama yönetenler için ticaret. Bu yüzden, Türkiye de dahil dünyanın birçok yerinde, virüsün en şiddetli olduğu dönemlerde bile “Nasıl yaparız da oynamaya devam ederiz?” sorusunun cevabı arandı. Futbolun geldiği ekonomik nokta öyle bir hal aldı ki; “Şartlar ne olursa olsun oynamalıyız” fikri her yerde ağır bastı. Durumu özetleyen cümle ise Almanya Bundesliga CEO'su Christian Seifert'dan geldi. Seifert, “Oynamazsak 100 yıllık kulüpler yok olabilir” diyerek, resmi ortaya koydu (ki Almanya kulüplerin maddi durumu bizimkiler kadar kötü değil). Bu, sağlıklı bir durum değil. Dünyada aşırıya kaçan, ihtiyaç ötesinde bir savurganlığa bürünen tüm sektörler gibi, futbol da doğal sınırlarına gerilemeli. Umut ederiz ki pandemi süreciyle birlikte bu dersler alınır ve taviz verilmeyecek katı kurallar getirilir.

TEKNİK DİREKTÖR FARKI

Maçlara verilen yaklaşık 3 aylık aradan dönmek elbette kolay olmayacak. Ritim yakalayan takımlar vardı. Şimdi kimin nasıl döneceği benim için büyük merak konusu. Tabi maçların seyircisiz olması da hem ev sahibi avantajı hem de motivasyon konusunda işi başka bir yere taşıyacak. Almanya'da seyircisiz maçlarda deplasman takımlarının puan ortalamasının yukarı çıktığını gördük. Şimdi teknik adamlara büyük iş düşüyor. 3 aylık ara sonrası takıma maç kondisyonu kazandırmak, virüsün etkileri konusunda futbolcu psikolojini normale döndürmek, seyircisiz ortama hazırlamak ve en önemlisi 5 oyuncu değişikliği... Şimdi, akan oyunda teknik adamların eli güçlendi. Hem bol oyuncu değişikliklerinde hem de takıma psikolojik katkı anlamında meziyetlerini konuşturacaklar. Özellikle yeni jenerasyon hocaların aradan sıyrılmak, farklarını hissettirmek, bir kaç adım öne çıkmak için elinde önemli bir fırsat var. Takip edeceğiz...

TESTİ KIRILMADAN...

Süper Lig'e ara verildiğinde ligin tescili konusu uzun süre tartışıldı. Devam kararı alındıktan sonra bu tartışmalar bitti ancak şimdi yeni bir sorumuz var; Lig yeniden durmak zorunda kalırsa ne olacak? Tabi ki futbol sektörünün çalışanları olarak böyle bir şeyi en son isteyecek kişiler bizleriz. Ancak testi kırılmadan bu ihtimallerin bir sonuca bağlanması gerekiyor. TFF'nin bu konudaki planı nedir? Olur da virüs işi yeni bir boyut kazanır ve o anda puan sıralaması değişmiş olursa, iş nasıl bir sonuca bağlanacak. TFF, bu durumu Kulüpler Birliği ile birlikte acilen sonuca bağlamalı. 18 kulüpten de bu konuda taahhüt almalı ve kararını kamuoyuna ilan etmeli. Etmeli ki, belki de tartışması yıllarca sürecek yeni bir krizle karşı karşıya kalmayalım.

#Ergin Aslan
4 yıl önce
Fark edilme vakti
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak