|
Big Data ve dünya ekonomisinin ana trendleri

Yeryüzündeki kum tanelerinin sayısını biliyor musunuz? Peki, ya dijital veri sayısını?..

Büyük resmi görelim diye bir tanım vardı. Şimdi "büyük veri" yani big data"yı görmekten bahsediyoruz. Kum tanelerini de büyük veriyi anlamak için örneklemek istiyorum. Size iki büyük resim göstermek istiyorum.

Her bilgi veya veri, farklı boyutlarda toplanılıyor veya paylaşılıyor. Mobil ve internet ağları ile bu verilerin artışı her geçen sürede katlanmaya devam ediyor.

2000 yılında tüm dünyada 800 bin petabyte büyüklüğünde veri saklanıyordu. Bu veri büyüklüğü 2020 yılında 40 zetabyte yani 40 trilyon gigabyte veya tüm dünyadaki kum tanelerinin 57 katı olacağı tahmin ediliyor.

Adem Aleyhisselam"dan bugüne gelen bilgilerin "1 terabyte" yani bin gigabyte olduğunu unutmayalım.

Veri ile ihtiyacımız olan bilgi arasında ince bir çizgi var. Okyanusun kenarında durup, içinden bir balık almak gibi düşünün. Yani büyük veriyi yönetemiyorsan, bu bilginin hızı ve büyüklüğü aleyhine dönüşebilir.

Avea Mobil Pazarlama Müdürü Ömer Şen, EGD Kartepe Zirvesi"nde big data ve bunun kullanımına yönelik Avea uygulamalarından bahsetti. Big Data ile şirketler, kurumlar akıllanıyor ve verimliliği artıyor.

Zirvedeki diğer büyük resim sunumu ise TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından yapıldı. Dünya ekonomisindeki yedi ana eğilimi gösteren resmi sizinle paylaşmak istedim.

1- Dünyanın finans haritası değişiyor. Son 10 yılda 3 farklı dönem yaşandı. Şimdi azalan finansman dönemindeyiz. Para, eskisi gibi kıymetli ve değerli hale geliyor. Küresel piyasalarda dengesizlik azaldı. Türkiye, iki yıl önce yatırım yapılabilir ülkeler listesine girmesine rağmen, beklenen yatırımların gelmemesinin bir sebebi budur.

2- Ticaretin kuralları değişiyor. ABD ve AB arasında öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı dünya ticaretinin üçte ikisini domine ediyor. Anlaşma gümrük birliği, standartlar ve yatırımları kapsayacak. Dünya pazarının dörtte üçü yeni kurallar belirlediğinde diğerlerinin uymaması söz konusu olabilir mi? Türkiye"nin bu oluşumun içinde yer alması için karar alma mekanizmalarının mutlaka konuya odaklanması lazım.

3- Enerjide dünya haritası değişiyor. ABD kaya gazı ile enerji maliyetini yüzde 70 düşürüyor. Bu maliyetteki düşüşten dolayı Amerika tekrar dünyanın üretim üssü olmaya yöneliyor. Yeni enerji haritası üretim eksenlerini de değiştirecek ve maliyetlerin yeniden hesaplanması sonucunu doğuracak.

4- Orta sınıf dünyada büyüyor. Her yıl 2 Türkiye kadar az gelirli nüfus orta gelirli gruba yükseliyor. Bu gelir grubu 2020"de 3.2 milyar kişiye, 2030"da 5 milyar kişiye ulaşacak. Orta sınıfın artışına bağlı olarak ülkelerin nüfus stratejileri ve tüketim eksenleri de değişecek. 6 yıl sonra orta kesimin harcama limiti 30 trilyon dolar olacak. Şimdi 7 trilyon dolar.

5- Şehirler öne çıkıyor. Orta sınıfın büyümesiyle ülkeler yerine şehirler öne çıkıyor. Şu an 600 şehir dünya ekonomisinin 30 trilyon dolarını, yani yarısını oluşturuyor. Bu 600 şehrin ekonomisi 10 yıl sonra 64 trilyon dolara çıkacak ve dünya ekonomisinden yüzde 60 pay alacak. 2030 yılına kadar altyapı çalışmalarına 57 trilyon dolar harcanacak.

6- Rekabette girişimcilik ana unsur. ABD"nin Silikon Vadisi"nde bile yatırımcıların yüzde 35"i yabancı. Türkiye"de girişimcilik konusunda en olumlu şey, artık kadınların girişimciliği hızla artıyor. Girişimci yüksekliği önemli bir rekabet unsuru olacak.

7- İnternet ekonominin belkemiği haline geliyor. E ticaret internet üzerinden ilerliyor. Türkiye"de e-ticaretin payı yüzde 1 ama İngiltere"de yüzde 14. Sunduğu kolaylıklar ve maliyet düşürücü özellikleri ile ticaret internet üzerinden büyüyecek.

İş yapmak isteyenler ve geleceğin haritasında konumlanmayı hedefleyenler big dataya yani bu iki resme bakmaları gerekiyor.

10 yıl önce
Big Data ve dünya ekonomisinin ana trendleri
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı