|
Tenis Şampiyonası ve sponsorluklar…

Şöhretlerin Türkiye"ye gelmesi ve dünya medyasının onlardan bahsetmesi iyi bir reklam oluyor. Ancak bunun maliyetini düşündünüz mü?

WTA Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası sebebiyle bir hafta ünlü tenisçileri konuştuk. Seyirci rekoru, para rekoru, ses rekoru, uzun maç rekoru gibi pek çok detay medyaya yansıdı.

Toplam 4,9 milyon dolar ve şampiyon olan Serena Williams da 1 milyon 750 bin dolar para ödülü aldı.

Şampiyona 1972 yılında ilk başladığında toplam 100 bin dolar para ödülü vardı. Birincilik ödülü ise sadece 25 bin dolardı. Şampiyonayı 17 yaşındaki Chris Evert kazanmıştı ama amatör bir sporcu olduğu için para ödülünü alamamıştı.

Aslında sadece teniste değil, bütün spor dallarında para ödülleri ve sponsorluk bedelleri artıyor. 1978 yılında Martina Navratilova"nın aldığı birincilik ödülü 50 bin dolarken, ertesi yıl birincilik ödülü 100 bin dolar oldu. Çünkü Avon sponsor olmuştu.

Ne kadar sponsor o kadar para demek… Ne kadar geniş yayın o kadar da yayın bedeli demek.

Turnuvanın sponsorluğunu 80"li yıllarda Slims yaptı ve para ödülleri artmaya devam etti. 90"lı yıllarda devreye Kraft devreye girdi ve toplam ödül 3 milyon dolara çıktı.

2003"te Porsche sponsorlar arasına girdi ve birincilik ödülü 1 milyon dolara çıktı ve Clijters kadınlardaki en büyük ödülü kazandı.

2011 yılında Türkiye"de TEB BNP Paribas şampiyonanın sponsoru oldu ve toplam para ödülü 4.9 milyon dolar ile rekor seviyeye çıktı.

Diğer sponsorları da sayalım: ePTTAVM, HGS, Spor Toto, Xperia, Oriflame, Rolex, Erke, Casa… Sony Xperia ve Rolex WTA"nın küresel sponsorları arasında yer alıyor. Zaten Xperia"nın Maria Sharapova ile üç yıldır süren anlaşmaları var.

Turnuvanın destekçileri arasında Türk içecek firmaları da olmalıydı. Çünkü set aralarında bol bol sıvı tüketiyorlar. Demek küresel iddiası olan yeterince şirketimiz yok.

Aslında şirketler, ünlü sporcuların peşinde. Özellikle Çin, Rusya, Hindistan gibi geniş nüfusa sahip sporcularla o ülkelere girmek için fırsat kolluyorlar.

Bunlardan biri olan Sharapova, şirketlerin peşinde koştuğu bir tenisçi. Diğerleri sporcu gibi ama o manken edasıyla korta çıkıyor. Unilever"in Hear marka işlemeli çantası, Nike kıyafetleri ile seyirciye marka mesajları da veriyor. Diğer anlaşmalı olduğu şirketler ise; Cole Haan , Sony Xperia , Evian, Tag Heuer ile Tiffany.

Forbes"e göre, 2010 yılında serveti 24 milyon dolar"dı. Tenisçiler arasında 40 milyon dolarlık servetiyle Serena Williams ilk sırada yer alıyor. Bu yılın bir numarası olan Victoria Azarenka ise 6.9 milyon dolar ile yılın en fazla kazanan tenisçisi oldu.

İncelenmesi gereken diğer örnek de Çinli Na Li"dir. Aslında tenis dünyasındaki ilk Çinli Na Li değil. 1989 yılında Hong Kong"lu Michael Chang, 17 yaşında şampiyonluk kazandı. Tabii o dönemde Kanlı Tiananmen Meydanı olayı yaşandı. Ayrıca Çin, dünya markaları için cazip bir tüketim pazarı değildi.

Na Li"nin destekçileri arasında hemen Nike yer aldı ama Mercedes de peşinden gitti. Çin"in içecek ve sigorta şirketleri de Na Li ile küresel bir çıkış aramaya başladılar.

Tek Grand Slim Turnuvası kazansa da Na Li, Dünyanın En Güçlü İsimleri arasında 87. sırada yer alıyor. Öyle ki, Harry Potter"ın yazarı JK Rowling"in sadece iki sıra altında.

Şöhretle birlikte, Çin"in zorlu sporcu yetiştirme sistemi de sorguya alındı. Yine de, NBA"de her dönem bir Çinli bulundurmak adet oldu.

Peki, Türkiye"nin böyle bir sporcu yetiştirme programı var mı? WTA"da olduğu gibi rekor para ödülü bulabiliyoruz ya dünya ekranlarına çıkacak sporcu bulabilecek miyiz?

Önceki hafta golf sporunun en büyük ismi Tiger Wood Antalya"ya geldi.

Yani 10 milyonlarca sponsorluk bedeli ya kamu kurumlarından veya bu fırsatı tepmeyecek küresel iddialı markalarımızdan gelecektir. Ama hâlâ ödül kürsülerine çıkacak sporcular konusunda aynı duyarlılık ve adımlar yok…

12 yıl önce
Tenis Şampiyonası ve sponsorluklar…
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon