|
Gangnam Diplomasisi

''İnternet Mahir'' olarak bilinen bir ünlümüz vardı. Kırık İngilizcesi ve yüksek özgüveniyle kendini I Kiss You sloganıyla internet üzerinden dünyaya takdim ediyordu. İnternetin yeni geliştiği bir zamandı ve dünyanın birçok yerinde hayrana sahip olmuştu. Amacını bu satırlarda anlatmama gerek yok?

Sonrasında Borat filmine bile ilham kaynağı oldu. İnternetin bilindik kuralları yıkacağının adeta işaretçisiydi Mahir. Birçok internet ünlüsü gibi dijital folklorun bir parçası olduktan sonra hayatımızdan sessizce çıkıp gitti.

Mahir zamanında ne YouTube vardı ne de Google...

Yıllar geçti ve Kore dolaylarından Gangnam Style isminde bir parça meşhur oldu.

Şu anda YouTube''da 530 milyonun üzerinde izlenerek gelmiş geçmiş en çok erişilen şarkı oldu. Forbes''ta yayınlanan bir makaleye göre kısa sürede bir milyar erişime ulaşması bekleniyor. Kore, yumuşak gücünü zirveye taşımasına yardım eden YouTube''a müteşekkir olmalı.

Peki nedir Gangnam? Nedir Gangnam Style?

Gangnam, Güney Kore''nin başkenti Seul''ün zengin semtlerinden biri. Aynı zamanda biçimsiz, sonradan görme bir kültürle özdeşleşmiş bir semt. Gangnam Style şarkısı da bu semti orijinal bir dansla hicveden şarkı?

Gangnam Style aynı zamanda Güney Kore''nin yükselen yumuşak gücünü tanımlayan sembollerden biri.

Güney Kore, BM Genel Sekreteri''nin de memleketi ve Koreliler kendisiyle gurur duyuyor. Nitekim Gangnam Style''la meşhur olan şarkıcı Psy kendisini kısa süre önce ziyaret etti ve Gangnam dansının inceliklerini ilk elden öğretti.

Kore''nin telekomünikasyon, medya ve eğlence sektöründe yaptığı atılımı yumuşak gücüne tahvil etmesi örnek bir başarı hikayesi oluşturuyor.

Yumuşak güç kavramının mucidi Joseph S. Nye, Gangnam''dan çok daha önce 2009''da Güney Kore''nin yükselişine dikkat çekiyordu. Devasa Çin''in yanında bir süper güç olması uzak ihtimal olan Güney Kore''nin yumuşak gücü etkin kullanarak, moda, müzik ve mutfak alanında öne çıkmaya başladığını ifade ediyordu.

Güney Kore''nin bu başarıya ulaşması elbette tesadüf değil. OECD verilerine göre kablosuz geniş bant internet erişiminde penetrasyon yüzde yüz? Yani Kore nüfusu ile ülkedeki kablosuz ağ eşit sayıda. Bu sayede hızla gelişen içerik üretimi Güney Kore''nin yumuşak gücüne katkı sağlıyor. (Güney Koreli her vatandaş muhabirdir düsturuyla hareket eden Ohmy News''in yurttaş-gazetecilik başarısını da bu kapsamda değerlendirebiliriz.)

İçeride bu denli geniş ölçeğe ulaşan içerik üretimi elbette dünyaya da yayılıyor ve Kore markasının gelişmesi için diplomatik bir rol oynuyor. Gangnam Style hiç kuşku yok ki Güney Kore''nin diplomatik çabaları için kapıların açılmasını kolaylaştıracak bir rol oynayacak.

Şans kapıyı çaldığında başarıya dönüştürmek için stratejik bakış açısına ihtiyaç var.

Yumuşak güç alanında ''I Kiss You Mahir'' olmak ya da teknolojiyi dönüştürücü bir güç olarak kullanıp ''Gangnam Diplomasi'' sergilemek.

Dans etmeye başlamadan önce biraz düşünmekte fayda var.

NOT:
Düşünmeye başlayacaklar için Yeni Şafak Pazar''da Emeti Saruhan''ın
haberini ve Yeni Diplomasi''den Ömer Ötgün''ün
araştırmasını öneririm.
12 yıl önce
Gangnam Diplomasisi
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon