|
Bir bayram öyküsü: Martha Stewart

Martha Stewart iyi yaşamakta sıkıntı çeken ABD''lilerin "yaşam gurusu" yani iyi yaşama uzmanıdır. Ama bizim açımızdan Martha Stewart''ın 5 aylık hapis öyküsü önemlidir. Beş aylık hapis cezasını tamamlamasının ardından 5 aylık ev hapsi başladı. Ama ev hapsi 16 milyon dolarlık malikânesinde infaz ediliyor. Çünkü zengin bir hanım.

Martha Stewart neden hapis cezası aldı?

ImClone adlı ilaç şirketi kansere karşı ilaç geliştiriyordu. İlacın tutması halinde şirketin geleceği de parlak olacaktı. Fakat İmClone adlı şirket kanser ilacında beklenen izinleri alamamış ve beklentiler boşa çıkmıştı.

Şirket hisselerini ilk borsada satışa sunan bizzat şirket CEO''su Sam Waksal''dı. S.Waksal bizzat kendi yönettiği şirketin bilgilerini kullanarak yapmış olduğu hisse satışlarından dolayı 6 yıl hapis cezası aldı ve halen cezasını çekiyor.

Martha Stewart ise hisse senedi varlıklarının içinde çok küçük bir paya sahip olmasına rağmen bu hisselerin satışında borsa danışmanının da yardımı ile aynı bilgiyi kullandı. Onu ele veren konuşma 2001 yılında Meksika tatiline gitmeden özel jet uçağına binerken yapmış olduğu konuşma oldu. Broker Peter Baconovic, M. Stewart''ın yakın arkadaşı olan CEO Sam Waksal''ın kendi şirketi ImpClone hisselerini elinden çıkardığı haberini vermişti.

Bu öyküyü okuduktan sonra bir de bizim piyasalara bakalım: "Yabancılar şirketimiz almak için geziyor" açıklamasını yapan şirket yönetimi aynı gün milyonlarca lot patron hissesini borsada satıyor.

"Yabancılarla Fransa''da görüşmeye gitmek için uçağa biniyoruz" açıklamasını bile basın bülteni halinde sunanlar milyonlarca lot hisselerini borsada yatırımcılara hem de çok yüksek fiyatlardan sattılar. Hatta aynı patronlar bir başka şirketlerini dahi sonradan saygın şekilde halka açtılar.

Büyük bir bankanın bir kısım hissesi yabancılara hem de hangi fiyattan satılacağı basında yer alıyor ve hisse işleme kapatılarak bilgi istendiğinde gerçek olmadığı söyleniyor. Aradan 3-5 ay geçtikten sonra bu satış aynı fiyattan gerçekleşiyor.

Yeni ekonomi bakanımız Sn. Mehmet Şimşek''e seçim öncesi ASKON toplantısının çıkışında bu örnekler anlatıldığında "olamaz" demişti. Gerçekten de bizim piyasada bu işler olmaz, olamaz.

17 yıl önce
Bir bayram öyküsü: Martha Stewart
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî