|
Yetim hakkı!

Başbakan çok önemli bir noktaya değindi. "Yetim hakkı yedirmeyiz" diyerek ülkemizin yarayan kanasına işaret etti. Sayın Başbakan yetim hakkını sadece partisi üzerinden söylememiştir. Ülke yönetiminde bulunan hükümet sebebi ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da aynı hassasiyetle izlenerek "yetim hakkı" savunulacaktır.

Yetim hakkı eskinin basit düzenleri ile gözetilmeyecek kadar geniş bir alanı kapsıyor. Artık yetimlerin hakkı basit hırsızlıklarla yapılmıyor. Gelişen ekonomik düzenlerde yetimlerin hakkı en fazla kravatlı beyaz yakalılar tarafından yeniliyor. İnsanlar en fazla finans oyunları ile soyuluyor. İşin belki de en vahim tarafı bu soygunların önemli bir kısmının yakalanma imkânı ya sınırlı kalıyor veya yakalanamıyorlar. Bir başka vahim durum ise artık yetim hakkı kanunlar eşliğinde dahi yenilebiliyor.

Yetim hakkı noktasında çok hassas olduğunu belirten Sayın Başbakan''ın geçmişin karanlık ilişkilerinin çözüldüğü bu günlerde 2001 krizini de masaya yatırmasını bekleriz. El konulan bankalar vasıtası ile servetleri yok edilen halka açık bankaların, küçük hissedarlarının haklarının da düşünülmesi gerekmiyor mu? Devletin birçok kurumunun denetiminde geçerek açıklanan bilânçosunda hatırı sayılı kâr yazılan bankaların meğerse nasıl da batak olduklarını görenlerin kandırılmış olarak servetlerine el konulması yetim hakkı değil midir?

O hissedarlardır ki 2001 krizinden beri bankaları bırakın o gruba ait şirketlerin hisseleri dahi ellerinden alınmışken o grubu yöneten patrona şirketlerin bırakılmış olmasını nasıl açıklayacağız. Hiçbir şeyden haberi olmayan küçük hissedar servetini kaybederken bankayı hortumlayan patron şirketlere ait yatlarda, katlarda, yalılarda sefalar sürebilmiştir. Hak mıdır?

Üç kuruş etmeyen şirketlerini milyonlarca değerden halka satmak için olmadık oyunlar çeviren ve millete yanıltıcı haberler eşliğinde çok büyük ama çok büyük zararlar yazdıran borsa oyunları yetim hakkına girmez mi? Yoksa yetimler mi borsaya giremez? Fon yönetiyoruz derken parayı kendi ceplerine indirmek yetim hakkı olmaz mı? Şirketine para toplamak için yalan ve yanıltıcı haberler yayarak para toplamak nedir peki?

Bir finans oyununun kurbanı olan ve bugüne kadar oyunu boz(a)mayan yetkili kurumlara rağmen Uzel''de işsiz kalan binler işçi yetim sayılmaz mı? Bankasını milyarlarca dolara satmasına rağmen bilgiyi milletten saklayanlar düşük fiyatlardan hisse satan kişilerin hakkını yerken yetim hakkı olmaz mı?

Sayın Başbakan''ın tek başına yetim hakkını savunması kadar zor bir şey beklenemez. Önemli olan Başbakan''ın bu hassasiyetine uygun bir yönetim etkinliğinin sadece bakanlıklarda değil tüm bürokraside de oluşturulmasından geçiyor. Bürokrasi ayağı ise özellikle bağımsız kurumlar ve kurullar ayağında çok daha büyük önem arz ediyor. O zaman sadece birkaç gün geriye dönün bakın bakalım yetimlerin hakkı sermaye piyasalarında nasıl savunulmuş?

Türkiye ortaklık kültürünü kaybediyor. Artık şirketler kaynak ihtiyaçları için sadece borçlanma yoluna başvurabiliyor; ortaklık yolu her yıl kapanıyor. Nedeni Başbakan''ın da belirttiği gibi;

Yetim hakkı!

16 yıl önce
Yetim hakkı!
Kamu yönetiminde sorunların çözümüne yönelik ayak sesleri duyulmaya başladı
‘Mutlaka döneceğiz’ ya da Nekbe’dir yaramızın adı
O güne geri dönmek
‘İletişim aklı’
Bir sen bir ben bir de aile