|
Nedir sahi?

Nedir eşitlik fikri?

Bir gün Efendimiz(sav)’in bulunduğu meclise sulandırılmış süt getirdiler. Sağında bir bedevi, solunda can dostu Hazreti Ebubekir oturuyordu. Tekrarlayalım. Hemen sağında bugün bile ismini ya da Müslüman olup olmadığını bilmediğimiz bir bedevi, solunda ise hicret arkadaşı, Sıddık olan. Efendimiz(sav), sulandırılmış sütten bir yudum alıp sağındaki bedeviye uzattı ve ona dedi ki “sen de bir yudum içip sağındakine uzat.”



Nedir alçakgönüllülük?

10 yıl ayrı kaldığı, daha doğrusu ayrı bırakıldığı ruhunun sılasına, Mekke’ye muzaffer bir komutan olarak girdiğinde bir adam ona bir soru sormak istedi. Soramadı. Çünkü korkudan ya da saygıdan ya da başka bir şey yüzünden titriyordu. Efendimiz(sav) ona dedi ki: “Karşımda titreme. Ben kral değilim. Ben de senin gibi, kuru et yiyen Mekkeli bir kadının oğluyum.

Nedir doğru bildiği yolda yürümek?

Amcası Ebu Talib, biraz da korku içerisinde Efendimiz(sav)’e gelerek “kardeşimin oğlu” dedi, “kavmimizin ileri gelenleri bana müracaat ettiler. Senin onlara söylediklerini anlattılar. Ne olursun hem bana hem de kendine acı. İkimize de, ikimizin de altından kalkamayacağı işler yükleme. Kavmimizin hoşuna gitmeyen sözleri söylemekten artık vazgeç.” Efendimiz(sav) amcasına dedi ki: “Şunu bil ki, ey amca! Güneşi sağ elime, ayı da sol elime verseler, ben yine bu dinden, bu dini anlatmaktan vazgeçmem. Ya Allah, bu dini hâkim kılar yahut ben bu uğurda canımı veririm.”

Nedir İslâm?

Sufyan es-Sakafi(ra), Efendimiz(sav)’e gelip şöyle sordu: “Ey Allah’ın Resulü, bana İslâm hakkında öyle bir bilgi ver ki, bana yetsin. Öyle yetsin ki sizden başka kimseye İslâm hakkında soru sormak durumunda olmayayım. Efendimiz(sav) ona şöyle dedi: “Allah’a inandım de; sonra da dosdoğru ol.”

Nedir sevgi?

Bir keresinde Efendimiz(sav) secdedeyken Hasan ve Hüseyin geldiler ve sırtına çıktılar. Efendimiz(sav) onlar ininceye kadar secdeyi uzattı. Namaz bitince etrafındakiler “secdeyi uzatmadınız mı?” diye sordular. Efendimiz(sav) onlara şöyle dedi: “Oğlum sırtıma çıkınca acele etmekten çekindim.”

Nedir anlayış?

Efendimiz(sav) sabah namazını genellikle uzun tutardı. O sabah iki kısa sure okuyup, her zamankinden hızlı kıldırdı namazı. Ebu Said el Hudri(ra) merakla sordu: “Bugün, namazı daha önce hiç yapmadığınız kadar kısa kıldırdınız, niçin?” Efendimiz(sav) şöyle dedi: “Kadınlar safından gelen çocuk sesini duymadın mı? Annesinin onunla ilgilenmesini temin edeyim dedim.”

Nedir merhamet?

Sevade bin Rebi(ra) fakirdi. Efendimiz(sav)’in huzuruna çıkıp ondan bir şeyler talep etti. Efendimiz(sav) ona birkaç deve verilmesini emretti. Sonra da şöyle dedi ona: “Evine döndüğün zaman hane halkına söyle, hayvanlara iyi baksınlar. Yemlerini güzelce versinler. Yine onlara de ki tırnakları uzunsa onları kessinler ki hayvanları sağarlarken onların memelerini incitip yaralamasınlar.”

Nedir din?

O(sav) dedi ki: “Din güzel ahlaktır.”

Ve dedi ki: “Güzel ahlakınız ve mütebessim çehrenizle insanlara ikramda bulunun.”

Ve dedi ki: “Din nasihattir.”

Ve dedi ki: “Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.”

#İslam
#Eşitlik
6 yıl önce
Nedir sahi?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı