|
Fikriyatın sıfır derecesi

İki hafta sonra birilerinin oy vereceğinize, başka birilerinin ise oy alacağına sahiden inanıyor musunuz? Benim böyle bir inancım yok. Oy dediğimiz şey nedir? Arapça "re''y" kelimesine Türkçede bulunan bir karşılık. Re''y ise görüş, düşünce demek. Öyleyse insanlar re''ylerini beyan ettikleri, oylarını kullandıkları zaman ortaya çıkan bir mesele hakkındaki görüşlerini dışa vurarak etkili kılmış oluyorlar.

Günümüz Türkiyesinde hakkında görüş beyan edilecek mesele hangisidir? Birçok sıkıntıdan, zorluktan, aksaklıktan sözedebiliriz; ama devlet ve millet olarak önümüzde çözüm bekleyen bir meselenin durduğunu kabul ettiğimizi söylemek imkânsız. Demokrasi hiçbir zaman bizim meselemiz olmadı. Dünya sistemi tarafından dayatılmış bir vecibe gereği geçirdik demokrasi tecrübemizi. Orasından burasından eğip büğüp ortaya bir mesele çıkardık diyelim. Peki, var mı ahalinin o meseleyi tartabilecek kıvamda görüşler teşekkül ettirdiğini iddia edecek bir babayiğit?

Topumuz birbirimize numara yapıyoruz. İki hafta sonra yapılacak seçimlerin âdet yerini bulsun diye yapılacağını hangimiz bilmiyor sanki? Yine de bu sûretâ seçimlerin sonuçlarını meraktan kendimizi alamıyoruz. Çünkü siyaseten ne kadar alçaldığımızı şiddetle merak ediyoruz. İnişe geçtiğimiz besbelli de, dibe vurduk mu, onu pek farkedemiyoruz. Beri yandan siyaset sözkonusu olduğunda fikriyatın sıfır derecesinde bulunduğumuzdan hiç birimizin şüphesi yok. Şimdiye kadar her seçimde neleri tükettiğimizin, neleri ucuza elden çıkardığımızın ve haksız yere neleri harcadığımızın bilincindeyiz. Bu yüzden ortada önümüzdeki seçimi anlamlı kılacak bir mesele bırakmadığımızdan gayet iyi haberdarız. Seçime oylarıyla katılacak olanların re''y beyan etmeye, bir görüşü sahibi olmaya yüzleri kalmadı. Zihinlere takılan yegâne şey şimdiye kadar her kim ne numara çektiyse o numaraların tutup tutmadığıdır. Yani seçen de seçilen de sadece kendi numarasının tutup tutmadığını değil; başkalarının numarasının tutup tutmadığını da merak ediyor.

Siyaset alanında dönüp duran şeylerin birer numaradan ibaret olduğu nereden anlaşılıyor? Şuradan: Her siyasi unsur toplumda bir kesimin mağdur edildiğini ilân ederek bu mağduriyeti giderecek gücü göstermeyi veya en azından o yolu açmayı vaadediyor. Buna mukabil hiç bir siyasi unsur mağduriyetin hangi sebeple doğduğu konusuna girmiyor. Kimin kimi mağdur ettiğine dair hiçbir şey söylenmiyor. Çünkü bu husus açıklanacak olursa her siyasi unsurun aynı oyun içinde olduğu da açıklanmış olacak. Mağduriyeti izale edeceğim diyenlerin bizzat mağduriyete sebep olanlardan teşekkül ettiği ortaya dökülecek.


25 yıl önce
Fikriyatın sıfır derecesi
Kara dinlilerle milletin savaşı
Kılıçdaroğlu yine ayağına sıktı
Sezer nasıl bir cumhurbaşkanı olur?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...