|
Sisler arasında... Rusya, HDP, Anayasa
Belgrad'da, sanırım son yılların en yoğun ve bunaltıcı sisi arasında kaldık. Sava Nehri kenarında yürürken, nehri 5 metre öteden göremiyorduk. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun resmi Sırbistan ziyaretinde, sislerin arasında diplomasi ve siyasetin, nasıl zorluklarla seyri sefer halinde olduğuna şahitlik ediyoruz.

Belgrad'dan Sancak'a gidip, orada Sırp ve Boşnak Başbakanları bir araya getirmek istiyor Davutoğlu. Ancak sis buna izin vermiyor. Helikopterler kalkamıyor, uçaklar inemiyor, ulaşım yapılamıyor. Yine de ısrarla bu görüşmeyi gerçekleştirmek için saatlerce uğraştı ekipler. Olmadı.


“Siber saldırıya uğradık, önlemlerimizi aldık”

Balkanlar Davutoğlu'nun doktora tezi gibi, her ayrıntıyı biliyor ve anlatıyor.

O, bu heyecanı biz gazetecilerle paylaşırken, bizim aklımız, Rusya krizinde, siber saldırıda, HDP açıklamalarında, Suriye'de, Fırat'ın batısında, Anayasa görüşmelerinde. İster istemez bize ayrılan sürenin darlığı nedeniyle araya giriyorum.

Artık, rüyalarıma giren Dijital Devrim ve Dijital Savaş'ın en çarpıcı örneği olan, son bir kaç günlük siber saldırıları soruyorum hemencecik. Tebessümle ve biraz da tatlı sitemle, “Evet Türkiye'nin gündemi başka biliyorum, haklısınız bu soruları sormakta” diyor.

Sırbistan'daki sis, pus, soğuk, karmaşa, belirsizlik tam olarak aslında Türkiye'nin etrafında da var.

Evet” diyor Başbakan, bir siber saldırı altındayız, gereken her türlü önlemi alıyoruz, almaya devam edeceğiz
.” Bu siber saldırıyı yapanlar Ruslar mı, İranlılar mı, bu siber korsanlar kimin maşasıdır, bu siste, pusta belli olmadı...

Fırat'ın batısına geçen güçlerin kim olduğu karışık. PYD/PKK mı? Yoksa içinde Türkiye'ye yakın Arapların da olduğu bir grup mu?
Suriye Demokratik Güçleri kimlerdir, nedir tam olarak görülemiyor bu siste. Peki bu güçler yarın Cerablus'a ilerlerse ne olacak? Belirsiz durum.

HDP'nin siyasi intiharı.

Cesareti nereden aldılar?

HDP belki de tarihinin en kritik döneminde, akla zarar açıklamalar yapıyor. Ayrılmaktan, Kürdistan'dan bahsediyor. Hendekleri, orada elinde silah, polis öldürenleri savunuyor, yazılı açıklama yapıp, destek veriyor.
Tam olarak siyasi intihar girişiminde
.


Kim bu cesareti verdi bunlara? Nasıl bir maceraya sürüklüyorlar insanları? Kürtlerin kaderiyle hangi hakla oynuyorlar? Bu siste, pusta, fırtınada anlaşılamadı.

CHP Yeni Anayasa'dan yana mı?

Bugün, Davutoğlu yeni Anayasa görüşmelerine başlayacak. İlk görüşme CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile. Uzun süredir konu üzerinde çalışıyor Davutoğlu. AK Parti'nin, bundan önce üç defa yeni Anayasa için girişimde bulunduğunu, ancak bunların muhalefetin tutumu nedeniyle, tam başarıya ulaşamadığını anlatıyor bize. Şimdi dördüncü deneme olacak bu.

Bir kaç senaryosu var. En önemlisi muhalefete, 'eğer askeri darbenin yaptığı bir Anayasa'dan siz de memnun değilseniz, gelin yeni Anayasayı nasıl yapacağımızı siz söyleyin, usulü siz belirleyin' diyecek. '
Anayasanın ruhunu, demokratik ve özgürlükçü bir hale dönüştürmek istiyorsanız işte size fırsat
' diyecek.

İç tüzüğü, Anayasayı değiştirmek bu karmaşada, bu karışıklıkta nasıl mümkün olacak, sisler arasından gözükmüyor. Kılıçdaroğlu, 'görüşmelerin içeriğini açıklarım' diyor.
PKK ve hendeklerine tek laf etmiyor, ODTÜ Vandallarına sahip çıkıyor. Ülkeyi ateşten kurtarmak değil, ateşini harlamakla meşgul sanki. Gerçekten CHP yeni Anayasa'dan yana mı? Neden böyle yapıyor, kim bu aklı veriyor, siste, pusta seçilemedi.

Velhasıl, uzun aradan sonra bindiğim Başbakanlık uçağı, Sırbistan'dan sisler arasında ayrıldı. Başbakanın ekibi, grip salgınından perişan halde, hasta çoğu. Bir de çok hırpalayıcı bir iş yükü binince üzerlerine, Başbakan'ın doktoru akşamları onlar için ayrıca mesai yapıyor.

Uçak sisler arasından kalktı ama daha yoğun, daha bunaltıcı sisin içinde Ankara'ya indi.


Ancak bir güneş ışıltısıyla dağılacak şeydir sis. Karamsar olmayın sakın.
#yeni anayasa
#Anayasa
#Siber saldırı
8 yıl önce
Sisler arasında... Rusya, HDP, Anayasa
Üç boyuta dâir
Kaknus
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye