|
Mao"nun oğlu

İnternette NBA final grubuna kalan takımların oyuncularını tarıyorum. Merak bu ya. Gözüm Housten Rockets''ın 26 yaşındaki Çinli yıldızı YAO MİNG''e takıldı. 2,29 metre boy, 141 kilo ve Amerikan profesyonel ligi için yıldız yapılan, beş kez all-star olmuş tek Çinli.

Kariyeri tesadüfe değil, inceden inceye sanki askeri disipline dayalı. Sanki Shaquille O''Neal''a rakip yaratılmış.

Annesi Fang Fengdi 1,88 boyunda. Eski Çin bayan milli takım kaptanı bir basketbolcu. İstemeyerek basketbolcu yapılan kızıl ordu görevlisi. Mao Zedongs''un sadık bir hizmetkarı. Şartlandırılmış yaşam, anneye 1976 yılında Asya kupasını kaldırmayı nasip ediyor. Sonra sakatlık ve yüksek yerden gelen emir: “Çin''e bir çocuk doğur.”

Babayı parti kadrosu buluyor. 2.08 boyunda Yao Zhiyuan isimli bir basketbolcu. Her ikisi de devletin spor sistemi ile büyütülmüş çiftçi çocukları. Nikah töreninde Çin spor komitesinin ileri gelenleri hazır.

1980 yılında 5080 gram ağırlığında, 58 santim boyunda Yao Ming doğuyor. İlk hedef başarılı. Yao sekiz yaşına geldiğinde boyu 1,70 m. Öğleden sonraları haftada beş gün antrenmanlara başlanıyor. Beş yıl boyunca ona koşmayı, sıçramayı, top tutmayı, pas vermeyi, dribling yapmayı öğreten ilk antrenörü Li Zhangming oluyor. Çocukluk yıllarında Yao çalışkan fakat hırslı değil. Annesi Yao''yu Çin''e gelen Harlem Globetrotters''u izlemeye götürüyor. Basketbol sevgisinin ilk belirtileri böyle başlamış.

13 yaşında Şanghay''da spor enstitüsüne giriş. Yao anne ve babasının kontrolünden çıkıyor ve profesyonel yaşam başlıyor. 14 yaşında boy 2.06. Fakat kemikler, kalp ve akciğer performans sporu için zayıf bulunuyor. Bitki şurupları, kalsiyum, B vitamini, arı polenleri ve Tibet''ten ender tür bir mantar “Cordyceps sinensis” ile Çin usulü yöntemlerle güçlendirme.

Sonuç; 2002 ekim ayında Yao Ming''in NBA''de ilk maçını Çin halkının yarısı izliyor. Bu çoşku 14 TV kanalından halen de devam ediyor. Parti onu “laoma”, yani model işçi, “Çin''in dışa yansıyan modern resmi ve bir vatanperver” ilan ediyor. Yıllık kazancı 32 milyon dolar. McDonald''s, Pepsi, Visa, Reebok ve Apple reklamları cabası. Maaşının %8''i Çin basketbol federasyonuna veren, kariyeri süresince eski kulübüne 15 milyon Dolar destek sağlayan anavatanın sürekli bir hizmetkarı.

“Bench''de oturursam, tüm halkım benimle birlikte bench''te başarısızlığımı birlikte paylaşıyor hissine kapılıyorum” diyecek kadar temiz yürekli, halkı ile bütünleşmiş dev bir robot. Geçen yıl bacağı kırıldığında Çin''de neredeyse yas vardı. Yao kendisini; “Benim için yaşam, sadece beklentileri sürekli yerine getirmek” diye tanımlıyor. Şimdi 2,13''lük 104 kilo ikinci Çinli Yi Jianlian NBA draftında listede. Biz Hidayet ve Mehmet Okur için ne yaptık. En azından morallerini bozmamak için Çin''li olmak gerekmez ki...

17 yıl önce
Mao"nun oğlu
Bir Başka Mesele: “Grogi olduk… Güzellikleri görmüyor, anı yaşamıyoruz”
Sezon erken kapandı
Bir Başka Mesele: Sistemi psikiyatr ve psikologlar bozdu
Niçin Diyanet
Bi şey yapmalı!