|
Erdoğan"la Petra"da tarihe yolculuk

Ürdün Kral''ı Abdullah''ın davetlisi olarak Ürdün''e gelen Başbakan Tayip Erdoğan''la birlikte Amman''dayız. Ürdün ziyareti, Başbakan Erdoğan''la yaptığımız ziyaretlerin belki de en keyiflilerinden birisi... En azından gidiş yolunda uçakta ve ziyaretin ilk gününde, ''iç politikasız'' bir gün geçirdik.

İki Başbakan arasında gerçekleşen resmi görüşmenin ve ''Türk şehitliği''ni ziyaretin ardından, İndiana Jones filminin çekildiği tarihi şehir Petra''ya doğru yola çıkıyoruz. Önce helikopterimizin kalkışında küçük bir sorun yaşıyoruz. İki kez kalkış denemesinin ardından, resmi heyetten bazılarını Amman''da bırakarak ancak kalkabiliyoruz.

Bu küçük macera, en azından benim açımdan bir tedirginliği de beraberinde getiriyor. Ve Petra''ya inine kadar, çölün üzerinde bildiğim bütün düaları okuyorum. Hayatım, bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçiyor, sevdiklerimi, rüyalarımı sanki bir ''aşk acısı'' gibi yeniden yaşıyorum.

Ve Petra''dayız... Petra şehri M.Ö. 250 yılından M.S. 64 yılına kadarki 300 yıllık dönemde, bu topraklarda önemli bir bölgesel güç olan Nebatilerin başkenti olan kanyon içindeki kayalara oyularak yapılmış bir şehir özelliğini taşıyor.

Aslında Petra, bir tam gün boyunca gezilmesi gereken antik bir şehir. Ancak bizim zamanımız kısa, bu yüzden de Petra vadisindeki gezimizi daha kısa bir zamana sıkıştırmak zorundayız. Başbakan Erdoğan''la birlikte çıktığımız bu muhteşem ''tarih şöleni'' kayaların arasındaki patikada sanki bir rüya gezisine dönüşüyor.

Dış dünya ile neredeyse irtibatı kesilmiş bulunan bu ''antik rüya''nın içinde Başbakan Erdoğan''la birlikte resimler çektiriyoruz ve objektiflerin önünde tarihe kayıt düşüyoruz. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da, bu ''tarih şöleni''nin içinde siyasetten uzak bir gün geçiriyorlar. Başbakan Erdoğan, Petra vadisi konusunda yetkililerden bilgiler alıyor, antik kayaların arasında geziye katılan heskesle ayrı ayrı resimler çektiriyor.

Bu arada, Başbakan Erdoğan gezi boyunca kendisini tanıyarak ilgi gösteren turistlerle selamlaşıp, kısa sohbetler yapıyor. Vadinin sonunda, Petra''nın en görkemli yapı olan Hazine''nin önündeyiz. Kelimenin tam anlamıyla büyüleyici... Bilindiği gibi, Harrison Ford''un başrol oynadığı 1989 yapımı Steven Spielberg yönetimindeki İndiana Jones, bu tarihi Petra şehri''nin kalıntıları arasında çekilmişti. Hazine de filmin en simgesel görüntülerinden birisiydi...

Evet, yorulduk belki, ancak bu bir zafer, bir keşif yorgunluğuydu. Vadiye özenle işlenen renkli kayaların mucizesinde ne yapacağını şaşırıyor doğrusu insan...

17 yıl önce
Erdoğan"la Petra"da tarihe yolculuk
Hristiyanlaştırılmış İslam dini modeli…
Kadrolu ve sözleşmeli personel arasındaki farklar ve düşündürdükleri
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?