|
Vurdu! Gol oldu!

Rainer Bonhof çocukluğumun Alman futbol yıldızlarından biriydi. Biz onu izlerken henüz renkli televizyon yoktu. Bonhof serbest vuruş için topun başına geldiğinde rakip kaleciler kadar onu izleyenler de nefeslerini tutarlardı. Toplara o kadar güzel vururdu ki hayran olmamak elde değildi.

Futbola Sus Emmerich takımında 1963 yılında başladı ve 1970 yılına kadar aynı takımda mücadele etti. 1970 yılında yıldızının sonuna kadar parlayacağı Borussia Mönchengladbach takımına transfer oldu. 1978 yılına kadar yani 9 sezon boyunca bu takımda oynadı. Herkes onu bu takımda tanıdı. Hayatı boyunca Borussia Mönchengladbach takımının bir parçası olacaktı. İlerleyen yıllarda her nerede olursa olsun, hangi takımda forma giyerse giysin, herkes onu Borussia Mönchengladbach"lı Bonhof olarak hatırlayacak ve takdir edecekti.

1970"li yılların en çok korkulan orta saha oyuncularından biri oldu. İngiliz kaleci Ray Clemence, daha o yıllarda en çok korktuğu futbolcunun Rainer Bonhof olduğunu itiraf edecekti. Serbest vuruşlardaki becerisi inanılmazdı. Kalecilerin adeta korkulu rüyası olmuştu.

1978-1980 yılları arasında Almanya"dan ayrılarak İspanya"nın Valencia takımında oynamaya başladı. 2 yılda toplam 60 karşılaşmada yer aldı ve 10 gol atmasını bildi. İspanya''da da çok sevildi. İspanya"dan sonra kariyerine Almanya"da, kendi ülkesinde, Köln takımında 3 sezon boyunca devam etti. 74 maçta oynadı, 14 gol attı. 1983 yılında Hertha Berlin takımına transfer olmuştu ki talihsiz bir şekilde bileğinden sakatlandı ve futbol hayatı sona erdi.

Kariyeri çok parlak geçen, en bilinen Alman futbolcular arasında yerini aldı. Almanya Milli Takımı için 53 karşılaşmaya çıkan Rainer Bonhof 9 kez ağları havalandırdı. Zamanın en iyi futbolcuları ile birlikte oynadı. 1972 yılında Avrupa Şampiyonu olan Alman Milli Takımında Breitner, Vogts, Beckenbauer ve Gerd Müller gibi yıldız futbolcularla birlikte aynı formayı giyiyordu.

1974 Dünya Kupası"nı kazanan Alman Milli Takımı"nda görev yapan ünlü futbolcu, bir kez daha yanında ve karşısında dünyanın en iyi futbolcuları ile birlikteydi. Sepp Maier, Vogts, Beckenbauer, Breitner, Honess, Gerd Müller, Neeskens ve Cruyff gibi yıldız futbolcularla aynı turnuvada boy gösterdi.

Futbol tarihinin hatırlanmaya değer isimlerinden olan Rainer Bonhof, halen, ünlü olduğu, frikik golleriyle efsaneleştiği ve hafızalarımıza kazındığı Borussia Mönchengladbach takımının başkan yardımcılığını yapıyor…

10 yıl önce
Vurdu! Gol oldu!
Enflasyonun önceliği
Kamu yönetiminde pandemi ile öğrenip sonrasında unuttuğumuz kritik bilgiler
Uluslararası hukûkun üzerine düşen gölge
Emperyalizmin küresel hegemonyasının anahtarı: Türkiye’de laik devrim, İran'da “İslâmcı” devrim 
27 Mayıs: Demokrasi sürecinde kara bir leke