|
Budapeşte Kanuni"nin yadigarıdır

Türklerin Asya''dan Avrupa''ya, medeniyet ve devlet inşa yolculuğu, yüzyıllarca sürmüştür. Malazgird''ten 1071''de, Alpaslan ile başlayan, çok boyutlu zengin yolculuk, 1683''de Viyana''da Merzifonlu ile durmuştur. Bugünün Budapeşte''sinin kapılarını Anadolu insanına açan Kanuni ile Türklerin üç kıtadaki sınırları ve iki denizdeki güçleri doruk noktalarına ulaşmıştır.

*

Türkler 1526''da geldikleri Macaristan''da, 1686''ya kadar kalmışlardır. Avusturya ve Slovakya''nın komşusu olan Macaristan, bir Orta Avrupa ülkesidir. Ortasından Tuna geçen Budapeşte de, Viyana gibi, bir merkez Avrupa şehridir. Nasıl İstanbul boğazında, Karadeniz Marmara denizine akan bir nehire dönüşürse, Budapeşte''de de, Tuna Margit adasıyla bir denize dönüşür. Tuna akarken, insana coşku veren bir nehirdir.

*

“Nazlı Budin” bağrından Tuna geçen şehirlerin sultanıdır. Budapeşte sevdalısı, Türkiye ile Macaristan arasında mekik dokuyan İstanbul girişimcisi, Osman Şahbaz ile Tuna''nın iki kıyısında yer alan Buda''dan Peşte''yi seyrediyoruz. Macaristan''da Buda ve Peşte, Tuna''nın Viyana ve İstanbul''a bakan aklı ve gönlüne benzer. Budapeşte, Peşte''siyle Viyana''ya bakarken, Buda''sıyla da İstanbul''a bakar. Budapeşte, Macaristan''ın İstanbul''udur.

*

Dünyada bir yolcu gibi yaşamayı, en büyük erdem olarak gören Türklerin, romanları rüyalarıdır. Türkler ezan okunmayan coğrafyalarda ezan okumak için, rüyalarının peşlerinden “şimale doğru asırlarca” koşmuşlardır. Onların akıl ve gönül dünyalarında karamsarlığa yer yoktur. Anadolu insanı, büyük şairleri Yahya Kemal gibi, “mağlupken ordu” ve “yaslı dururken bütün vatan”, eşsiz fetih rüyaları görür.

*

Otuz yılını Budapeşte''ye adayan ve bir Türk girişimcileri çekirdeği oluşturan, Osman Şahbaz ile sokakları ve yapılarıyla Budin kasabasına dönüşen, Budin kalesini dolaşıyoruz. Peşte''nin düz bir ova olmasına karşılık, Buda ağaçlarla kaplı tepelerden oluşmaktadır. Buda ile Peşte''yi birbirine, girişinde insanları, iki yanında yer alan aslan heykelleriyle karşılayan, Lanchid köprüsü bağlamaktadır.

*

Buda''nın güzelliği, kale meydanı ve çevresindeki yapılardan kaynaklanıyor. Kalede yer alan hiçbir yapı, göze yabancı gelmez. Kiliseler cami, camiler kilise olmuştur. Viyana''nın “Aziz Stephan” katedraline benzer, Budapeşte''nin “Aziz Matyas” katedrali vardır. Budapeşte ile Viyana birbirine komşudur. Tuna, Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye''yi Karadeniz''de birleştirir.

*

Türkler tarihin peşinden koşmazlar, tarih Türklerin peşinden koşar. Türkler tarih yazan bir millet olmaktan daha çok tarih yapan bir millet olmuşlardır.

*

Tuna''ya bakanlar, derinliklerinde Türklerin tarihe bıraktıkları hazineleri göreceklerdir.

*

Avrupa''da tarih yeniden yapılarak yazılıyor.

*

Budapeşte Sultan Süleyman diyarıdır.

13 yıl önce
Budapeşte Kanuni"nin yadigarıdır
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî