|
İkinci Nuh Tufanı geliyor

Doğu"dan Batı"ya dünya bütün kıtalarıyla, ikinci bir "Nuh Tufanı"na doğru gidiyor. Birinci Nuh Tufanı, bütün insanlığın yok olmasına yol açtı, küçük bir topluluk sağ kalabildi. İkinci Nuh Tufanı"ndan geriye de, olduğu gibi görünmeyen algı toplumları değil, göründüğü gibi olan olgu toplumları kalacak. Doğu"su ve Batı"sıyla, bütün dünya, büyük bir yol ayrımına geldi. Dünya ya Nuh"un Gemisi"ne yetişecek, ya da tufanda yok olacak.

*

Dünyanın geldiği yeni dönüm noktasında, başta Müslüman ülkeler olmak üzere, bütün ülkeler, ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarında, köklü değişiklikler yapmak zorundalar. Yirminci Yüzyıl"da ülkelerin üretim güçlerini büyüten olgular, Yirmi- birinci Yüzyıl"da, ülkeleri yanıltan algılara dönüştüler. Hayatın her alanında, olguların yerine algılar geçti. Ülkeler, kurumlar, kuruluşlar ve kişiler olgulardan önce algılara odaklandılar.

*

Algı toplumu, kurumları, kuruluşları ve insanlarıyla, olduklarından çok daha büyük, çok daha güçlü ve çok daha etkili olmak ister. Algı toplumunun ekonomisi sanal ekonomi, politikası sanal politika, kültürü sanal kültürdür. Toplumdaki etkinliğini yitirmemek için, hiçbir kurum, hiçbir kuruluş, hiçbir kişi olduğu gibi görünmek istemez. Toplumda her şey algılar üzerine inşa edilmiştir. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Her şeyin içi boştur.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, bir algı toplumuna, dışarıdan bakıldığında görünenler ile içeriden bakıldığında görünenler arasında büyük farklılıklar vardır. Amerika"da yaşayan bir Afrika"- lı, gündüz işinde bir beyazdır, gece evinde ise bir siyahtır. Algı toplumunda herkes büyük bir çifte standartla, karşı karşıyadır. Algı toplumunun insanları gibi, kurumları da, ikiyüzlüdür. Kimse, nerede beyaz, nerede siyah algılanacağını kestiremez.

*

Olgu toplumu, algı toplumu gibi insanları, kurumları ve kuruluşları geceleri kaplanlara, gündüzleri de kedilere benzemeye özendirmez. Algı toplumunun ikiyüzlü olmasına karşı olgu toplumu tek yüzlüdür. Olgu toplumunda her kurum, her kuruluş ve her insan, göründüğü gibi olmaya büyük özen gösterir. Her kurum, her kuruluş ve her insan, olduğu gibi görünmeyi, en büyük görev, en önemli sorumluluk ve en etkili değeri bilir.

*

Dünya ikiyüzlü algı toplumundan, tek yüzlü olgu toplumuna dönüşme yolunda önemli adımlar atmazsa, sağlam bir kültürel doku, adil bir siyasal düzen ve zengin bir ekonomik yapı inşa edilemez. Sağlam kültürel doku, adil siyasal düzen ve zengin ekonominin odak noktası algı toplumunun değerleri değil, olgu toplumunun değerleri vardır.

*

Olgu toplumu kendisi gibi olmaya, algı toplumu başkası gibi görünmeye önem verir.

*

İki dünyada insanın nasıl göründüğüne değil, nasıl olduğuna bakılır,

*

Belirleyici olan görünmekten önce olmaktır.

*

Algı unutulur olgu unutulmaz.

*

Nuh"un gemisi olgudur.

10 yıl önce
İkinci Nuh Tufanı geliyor
Kara dinlilerle milletin savaşı
Küçük bir iyilik
Travma tecavüz sarmalında Güneşin Kızları
Bebeklerin öfkesi/ bebek gülümsemesi
Beş girişimcinin moral veren hikayeleri