|
Viyana İstanbul"a Van"dan daha uzak değildir

İstanbul''dan Viyana''ya giderken, Viyana''dan İstanbul''a gelirken, uçakta yolculukla ilgili bilgi veren ekranlarda iki şehir arasının 1253 kilometre olduğu görülür. Türkiye sınırlarının dışına çıkmayanlar için uzak sanılan Sofya, Bükreş, Üsküp, Saraybosna, Belgrad, Zagrep, Budapeşte, Bratislava ve Viyana, Anadolu''nun özü ve özeti olan İstanbul''a Konya, Kayseri, Erzurum, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Kars ve Van''dan daha yakındır. Ulaşımdaki gelişmeler, şehirler arasındaki mesafeleri aşmanın süresini aylardan saatlere indirmiştir.

Yunanistan''dan İsveç''e, Bulgaristan''dan Avusturya''ya, İspanya''dan Almanya''ya kadar AB üyesi 27 ülkede yaşayan ve dünyada pek çok ülkeden daha büyük bir nüfusa sahip olan Türkler, artık Avrupa ülkelerindeki şehirleri, Türkiye''deki şehirlerden çok daha yakından biliyorlar. AB''nin üyeleri arasındaki sınırları kaldırmasıyla, yalnızca atalarımızın iki defa önlerine kadar geldiği Viyana''nın değil, Berlin, Paris, Londra, Roma, Madrit, Dublin, Oslo, Stocholm ve Helsinki''nin de kapıları açılmıştır. AB, bütün Avrupa''yı, sursuz, duvarsız ve kapısız büyük bir “Roma”ya dönüştürdü.

Anadolu gençlerine Viyana üniversitelerinin kapılarını açan WONDER''in kurucuları, öncüleri, yöneticileri ve öğrencileriyle “Türkiye''nin Geleceğinde Yüksek Öğretimin Yeri ve Avrupa Üniversitelerinde Eğitim İmkanları”nı konuştuk. Bine yakın üniversite öğrencisine ablalık ve ağabeylik yapmış Nadire Kara ile Yusuf Kara, hayatını Anadolu''nun gençlerinin eğitimine adamış Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, yüksek lisans ve doktora yapan gençlerin katılımıyla, Viyana''da yüksek öğrenimin kazandığı yeni boyutları tartıştık.

Her şehirin çevresinde halka halka genişlediği bir odak noktası vardır. Viyana''nın odak noktasını, sarayları, tiyatroları, mağazaları, kahvehaneleri, kiliseleri, üniversiteleri, yüzlerce faytonları, yeni geniş bulvarları ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa''nın kuşatmasından izler taşıyan eski dar ortaçağ sokaklarıyla birbirine bağlanan “İç Şehir” ya da “Birinci Bölge” oluşturur. Viyana''nın odak noktasında dünya markası arabalarla Viyana''ya özgü faytonlar eski ile yeni arasında eşsiz bir uyum düzen sergilerler. Viyana''da eski ile yeni içiçe ve eleledir.

Viyana iç şehirin çevresinde halka halka büyüyerek 22 ana bölgeye ayrılır. Ortasındaki kısa ve uzun bir adayla ikiye bölünerek, küçük bir iç denize dönüşen Tuna, Viyana''da durur gibi akar, akar gibi durur. Tuna Viyana''dır, Viyana Tuna''dır. Tuna Viyana''yı İstanbul''a, İstanbul''u Viyana''ya bağlar. Tuna yeşil, mavi, mor ve beyaz sularıyla Avrupa ile Karadeniz ve Akdeniz arasında köprüdür. Bu yüzden, Viyana Avrupa ile birlikte Asya''ya gülümseyerek bakar, her ikisine ümit ve güven verir. Bunun için Türkler''in gönlünde Viyana''nın ayrı bir yeri vardır.

Viyana''da İç Şehir''in merkezinde Aziz Stephanos Katedrali ve Viyana Üniversitesi bulunur. Son dünya savaşından sonra Berlin gibi, dört bölgeye ayrılarak, Amerikalı, Rus, İngiliz ve Fransızlardan oluşan yöneticilere bırakılan Viyana, 1955 yılında onaylanan Avusturya''nın tarafsızlığıyla, bugünkü yapısına kavuşarak, birçok uluslararası kuruluşun merkezi olmuştur.

Avusturya''nın 1995 yılında AB''ne üye olmasıyla Viyana, Avrupa''nın en önemli kültür, sanat ve eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Viyana Batı ve Doğu Avrupa''nın buluştuğu Orta Avrupa''nın başşehridir.

Anadolu insanı için, Viyana''yı görmek bir üstünlüktür.

Viyana Avrupa''nın İstanbul''udur.

17 yıl önce
Viyana İstanbul"a Van"dan daha uzak değildir
Bir Başka Mesele: Çözülme baba otoritesinin sarsılmasıyla başladı
Ayasofya’da namaz kılma zevki
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi..
Maskeli balo bitti: Gazze, dünyanın Siyonistlerin esareti altında olduğunu ispat etti!
Erdoğan’ı erken finale zorlamak: 2015