|
Hoffenheim modelinden öğreneceklerimiz

HOFFENHEİM, Almanya 8. amatör liginde mücadele eden, 3 bin kişinin yaşadığı şirin bir köy takımıydı.

Takımının kaderi aynı köyde doğup gençliğinde bu takımda futbol da oynayan DİETMAR HOPP''un, hayallerini gerçekleştirmek üzere, takımın başına geçmesi ile değişti.

Takım hiçbir durakta vakit kaybetmeden önce ikinci lige, bu sezon da Bundesliga''ya terfi etti.

Başkan D. Hopp “Bu takımı Şampiyonlar Ligi''nde oynatacağım” dediğinde, hiç kimse buna ihtimal vermiyordu. Tıpkı sezon başında G.Saray''ı 2-1 yendiklerinde basınımızın mümtaz şahsiyetlerinin G.Saray “köy takımı”na yenildi, diye küçümsemeleri gibi...

DİETMAR HOPP, dünyaca ünlü yazılım devi SAP''ın da sahibi aynı zamanda. Türkiye''nin en önemli firmaları da, Fortune listesindeki birçok ünlü firma da, bu yazılım ile şirketlerine yön veriyor. SAP ile şirketlerin verimliliği, performansı ve yönetim kalitesinin geliştirilmesine katkı yapan başkan, benzer bir modeli futbolda uygulamayı deniyor. Başarıyor da ...

Takımın başında SCHALKE ve STUTTGART''ta birçok başarıya imza atan RALF RANGNİCK var. Başkan hayallerindeki takımı oluşturmak ve doğduğu kente vefa borcunu ödemek için, önce onu ikna ederek işe koyulmuş. Sonra bu hedefe uygun futbolculardan oluşan bir takım oluşturulmuş.

14. haftası biten Bundesliga''nın zirvesinde ligin en çok gol atan takımı unvanı ile Hoffenheim var.

Avusturya Milli Takımı''nın Türk kalecisi Ramazan Özcan, Bosnalı Vedat İbisevic, Salihoviç, Brezilyalı Eduardo. Obasi, Ba, Beck takım kaptanı Selim Teber gibi transfer borsasının yıldızı olmaya aday, yaş ortalaması 22,5 olan bu takım, Bosnalı Vadat''ı da Alman Ligi''nin gol kralı olarak takdim etmeye çoktan hazır.

Son İngiltere maçında Alman Milli Takımı''na iki oyuncu veren bu takımın uyguladığı model incelenmeli, ve benchmarking edilmelidir.

Ayrıca bir defans oyuncusunun nasıl olması gerektiği konusunda iyi bir model olan takımın iki numaralı oyuncusu “BECK”i yöneticilerin ve futbolcuların dikkatle izlemesini öneririm.

BAŞARI SAHİPLENİLİR

3 bin kişinin yaşadığı bu “KÖY TAKIMI”nın maçlarını İkinci Ligde''yken ortalama 6 bin kişi izlemiş.

Bu yıl 14 bin 500 kombine satılmış. Yapım aşamaları kulübün resmi web sitesinden canlı olarak izlenebilen 30 bin kişilik stat inşaatı hızla devam ediyor.

Unutmadan ifade etmek gerekir ki Hoffenheim''in genç takımı da geçen yıl Almanya Ligi Şampiyonluğu''nu elde etti.

Takımın sempati halkası ve taraftar sayısı geometrik olarak büyümeye devam ediyor. Şampiyon olur mu olmaz mı bilinmez. Fakat daha şimdiden, bakmasını ve görmesini bilenler için bu takımdan alınacak çok dersler olduğu gerçek.

15 yıl önce
Hoffenheim modelinden öğreneceklerimiz
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi
Gölge oyunu...