|
başbakan hakkında yazılmış bir eser

sevgili okuyucularım; her kitabın yayınlandığı anda elimize geçmesi imkânı yoktur.. aslında önümüze gelen her kitap hakkında yazmak ihtimalimiz de yoktur.. "siyasal bir fenomen olarak RECEB TAYYİB ERDOĞAN" isimli biyografik eser, yayınlanalı bir sene olduğu halde nazarlarımıza yeni çarpmıştır.. 200 sayfaya yakın olan kitabın yazarı lütfi özşahin"dir.. ilke yayıncılık tarafından neşredilmiş olup üzerindeki kayda göre (0 216 - 341 15 88 numaralı faks ) dan istenebilir..

böyle bir kitap elimize geçtiği zaman, övgü veya yergi maksadiyle mi yazılmıştır, yoksa ciddi tetkik ve tahlil mahsulü bir kitap mıdır, evvelâ bu ciheti tesbit etmek icabeder.. mevzubahsolan, on senedenberi iktidarda olan bir partinin lideri ve bir başbakandır.. samimi takdir hükümleriyle, tek taraflı tenkid ve yorumların, siyasi değerlendirmelerin ayırdedilmesi, kitabın ciddiye alınıp alınmamasında elbette ki rol oynayacaktır..

*

müellif, kitabın başına "siyaset nedir, ideal devlet nasıl olmalıdır" başlıklı otuz sayfalık bilimsel bir siyaset tarihçesi yerleştirmiştir.. aristo"dan farabi"ye, makyavel"den thomas hobbes"a, john loke"a, christian wolf"dan monteskiyö"ye, voltaire"e, diderot ve de"allembert"e, janjak russo"ya; hegel"den shelling"e; marks"dan popper"e; maurice duverge"den carl schmitt"e, leo strauss"a ve max weber"e; r. h. tawney"den fransız filozofu foucault"a; bertrand russell"dan, geri dönüş yaparak büyük iskender"e, hattâ mevlâna"ya kadar birçok bilgin ve bilgenin, siyasetin mahiyeti ve prensipleri hakkında va"z ettiği görüşler bu tarihçede kaydedilmektedir..

*

39. sayfadan sonra türkiye başbakanı"nın 16 temel özelliğini "temel dinamikleri" başlığı altında tek tek tafsil etmekte ve sıralamaktadır.. bu başlıkların dizilişi şöyledir:

1- inanç ve güven telkin etmek

2- liderlik profili

3- hitabet gücü ve kullandığı siyasal retorik

4- mazlumdan yana olmak

5- emanetleri ehline teslim etmek ve kollektif akıl

6- askeri bürokrasi karşısındaki tutumu

7- hukuk devletinden yana tavır takınması

8- din ile (islam) ilgili yaklaşımı

9- cemaatlere, gayri müslimlere yaklaşımı ve ayasofya sorunu

10- milli görüşçü siyasal retoriği terk etmesi

11- siyasi tecrübesi ve dayandığı toplumsal taban

12- avrupa birliği projesi

13- kürt sorununa ve genel olarak etnisitelere yaklaşımı

14- yaptığı başarılı hizmetler

15- küreselleşme ve demokratikleşme

16- bölgesel düzlemde izlediği politikalar

bu temel dinamiklerin her biri üçer beşer sayfalık metinlerle ve tahlil edici cümlelerle açıklanmaktadır.. her biri ile alâkalı hadiseler, isimler ve siyasi vak"alar hakkında izahat verilmektedir.. eser objektif olmak kaygısı taşıdığını belirten kayıtlarla birlikte başbakanın temsil ettiği hususiyetleri başarılı cümlelerle ifade etmektedir.. okuyup bitirdikten sonra kitabın rasyonel düşünme ve muhakeme ameliyesine uygun dikkatle kaleme alındığını gösteren bir izlenimin tesiri altında kalıyorsunuz.. müellifin başarısını takdiretmek gerekir...

11 yıl önce
başbakan hakkında yazılmış bir eser
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu