|
seçimlerde işbirliği

siyasi partilerin cumhurbaşkanı, milletvekili ve mahalli seçimlerde işbirliği ve ittifak yapmaları, siyaset dünyasının önemli meselelerinden biri haline gelmiştir.. fiilen işbirliğine karar veren ak parti ve hareket partisi bu niyeti gerçekleştirmek için iki komisyon kurup çalışmaya başlamıştır.. hazırlıkların şubat ayının ilk on gününde tamamlanacağı haber verilmektedir..

seçim uygulamasında ittifakın hangi şartlar sağlanarak, hangi suretle temin edileceği gerçekten merak edilmeğe değer bir konudur..

(seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun) dikkate alınarak yapılacak bir planlamanın şu safhaları ihtiva etmesi gerektiğini derpiş edebiliriz:

1.
seçmen pusulası hazırlanırken ittifak yapacak iki partinin isimleri (ak parti-milliyetçi hareket partisi) başlığı altında birleştirilmelidir.. bu iki ismin altındaki sütuna hareket partisinin kuvvetli olduğu 8-10 seçim bölgesinde kullanılmak üzere %50 hareket partili, %50 ak partili adayların yazıldığı blok halinde bir karma liste yapılmalıdır..

seçim bölgelerinin sayısı iki partinin temsilcilerinin müzakeresi sonunda değiştirilip çoğaltılabilir..

2.
aynı esaslar ve aynı usul dairesinde mahalli seçimlerde de bu uygulamayı takip etmek mantığa ve hakkaniyete uygun kabul edilebilir..
3.
cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milliyetçi hareket partisinin, sayın recep tayyip erdoğan’ı destekleyeceği defaatle beyan ve ifade edilmiştir.. komisyonlar uygun görürse seçimden evvel bu hususu bir protokol ve bir ortak karar halinde tespit etmek, yayınlamak ve hareket partisi teşkilatına tebliğ etmek düşünülebilir..
4.
iki parti arasında tesis edilen işbirliği; sayın cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği üzere diğer iki ciddi kuruluş (büyük birlik partisi) ve (saadet partisi) ile ak parti arasında da kurulabilir.. hatta bu işbirliğinin hareket partisine de teşmil edilmesi akla gelebilir.. iki komisyonun bu hususları da dikkate alıp tetkik etmesinde isabet vardır..

*

  • ‘millet’ meselesi
  • *anamuhalefet partisi liderinin gaflet ifade eden bir sözü siyaset dünyasında hayret ve şaşkınlık uyandırmıştır.. “1923’ten evvel millet mi vardı?” diyor..
  • “millet cumhuriyet devrinde kurulmaya, yapılmaya çalışılmıştır” diyor..
  • muhterem; 1071’den çok evvel türkler göç etmeye ve anadolu’nun
  • muhtelif bölgelerine yerleşmeye başlamış değil midir? 1071’den sonra daha büyük kütleler halinde gelmiş, ege kıyılarına kadar bütün mıntıkalarında mekan tutmamışlar mıdır? büyük selçuklu imparatorluğu bir türk devleti ve milleti değil midir? osmanlı devleti kurulmazdan evvel anadolu’nun her yerinde teşekkül eden beylikler, osmanoğulları, germiyanoğulları, karesioğulları, danışmendoğulları, karamanoğulları,isfendiyaroğulları, menteşeoğulları, aydınoğulları gibi beylikler türkçe konuşan müstakil birer topluluk değil midir? daha sonra vucut bulan osmanlı devleti, türk milletinin kurduğu bir devlet değil midir? bu devletin dili türkçe, dini müslümanlık, gelenekleri, sosyal görgü ve değerleri canlı ve kuvvetli bir cemiyet olduğu hakkında bir şüphe var mıdır? bütün halk hatta padişah ailesi türkçe konuşmakta değil midir? yunus emre’ler hacıbektaş veli’ler, akşemseddin’ler, molla gürani’ler bu milletin büyükleri, irfan temsilcileri değil midir? bu milletin içine balkanlardan gelen arnavutlar, boşnaklar hatta rumlar, museviler, çerkezler, lazlar, pomaklar, acemler, araplar katılarak asli unsurlardan birer parça haline gelmemişler midir? kürtlerle ise bin yılı aşan asırlar içinde müslümanlığın potasında eriyip kaynaşarak birlikte yaşamışız.. aynı milletin parçaları değil miyiz?
  • sayın başkan, lütfen biraz tarih okuyalım.. ayırıcı, ayrıştırıcı düşünce ve duyguların bu vatan üzerinde yaşayan kimseye faydası yoktur.. bindiğimiz dalı kendimiz kesmeyelim…
#Karamanoğulları
#İsfendiyaroğulları
6 yıl önce
seçimlerde işbirliği
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı