|
David mi önemli, Ârife bebek mi?

Abartı"yı seven, pop meselelerden bir türlü başını kaldıramayan medyanın bugünlerdeki favorisi David Copperfield. Hani şu uçan, kaçan, kaybeden, yok eden, illüzyonistlerin maestrosu efsanevi sihirbaz.

Copperfield Türkiye''ye geldiği andan itibaren acar magazincilerimiz tarafından adım adım takip ediliyor; günlerce önce başlayan tanıtım-reklam faaliyetleri, ivme kazanarak sürüyor. Copperfield nerede, kiminle yemek yemiş, otelde kaç saat geçirmiş vesair, vesair...

Taşralıyı oynamak için taklit şiveye, sufleye, repliğe ihtiyacı olmayan Atilla Taş ise, Copperfield''in ''yok ettiği talihliler (!)'' arasına girince, başlıyor karanlık bir odaya nasıl götürüldüklerini, orada neler yaşadıklarını anlatmaya.

Yani aslında kaybolmadığını, bunun bir ''numara'' olduğunu ifşa etmeye...

Buna içerleyen sanatçılar da oluyor tabi.

"Neden büyük illüzyonistin sırlarını ortaya çıkardın?" diyenler ve demeyenler başlıyorlar kapışmaya... Bu arada Atilla Taş, Reha Muhtar''a konuk olup -kime olabilirdi ki- Copperfield''in kendi ününden faydalanmaya çalıştığını iddia ve ifade ederek ün kazanmaya çalışıyor.

Televizyonların hal-i pür melali bugünlerde böyle... Anahaberler, arkasından gelen magazin programları David''i anlatıyor. Ancak reklam araları ekranı bir süreliğine de olsa David''den kurtarıyor.

Televizyonu her açışında David Copperfield''in bilindik magazin illüzyonlarından biriyle, sonra da ünlü Türk sihirbazı (!) Mandrake''nin konuyu aydınlatıcı analitik yorumlarıyla karşılaşan izleyici de örtülü ya da açık bir şekilde olaya katılıyor.

Hiç gereği yokken birdenbire gündeme oturan medyatik sendromların son örneği haline gelen olay, sancılı bir sürecin de emarelerini taşıyor. Belirli ideallerin yokolması, başarısızlık, değişimlere ayak uyduramama gibi nedenler değil mi medyanın bu aşağılık kompleksinin altında yatanlar? Tabloid popüler gazetelerin tv versiyonları haline gelen kanallar, bakalım ne zaman topluma yüzünü dönecek? Ne zaman David Copperfield ya da Avrupalı ünlüler Türkiye''ye geldiklerinde anahaber bültenlerinde kendilerine yer bulamayacak? Ne zaman çadırkentlerde yanarak can veren Arife bebek''ler, David Copperfield''den den daha önemli hale gelecek?

24 yıl önce
David mi önemli, Ârife bebek mi?
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu