|
Pensilvanya"da Ribat

ABD"nin kuzeydoğusuna bir türlü gelemeyen baharın ne zaman teşrif edeceğini düşüne düşüne, Boston"ın soğuğundan bıkmış, yılmış bir halde şikayet ede ede yola çıkıyorum. İstikamet Wisdom Net"in Ribat buluşmalarının bu seneki adresi; Pensilvanya Entriken.

Piknik alanına vardığımda, New York"tan, New Jersey"den, Philedelphia"dan, Washington DC"den, Maryland"dan, Pittsburg"dan, Louisiana"dan, Indiana"dan, Virginia ve daha pek çok eyalet ve şehirden buraya gelmiş, Türkiyeli ve Amerikalı Müslümanları birarada görüyorum. Öylesi kardeşçe bir hava ki, üşüyenlere battaniye servisi yapanından tutun, baklava tabağıyla piknik alanını dolaşıp yemeyenlere elleriyle ikram edenine dek... Tir tir titrediğiniz piknik alanında, sıcak bir atmosferdesiniz.

Çoğusu lisansüstü düzeyinde eğitimli bu insanların ABD"deki ağırlıklı Türk popülasyonunun entelektüel yüzünü yansıttığına şüphe yok. Herkes Wisdom Net"in her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ribat programı için bir araya gelmiş. Çoğusu daha önce birbirini tanıyan bu insanlar, yenileri büyük bir dostlukla aralarına kabul ediyorlar.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Wisdom Net"in daha önce sadece adını duymuştum. Oysa bu tür organizasyonların ortalama yaşı dikkate alındığında, eski bile sayılabilirmiş. Wisdom Net 2001 yılında Türk akademisyenler ve üniversite öğrencileri tarafından ilk etapta elektronik posta grubu olarak kurulmuş; 2006 yılında kurumsallaşma çalışmalarını tamamlayarak kâr amacı gütmeyen vakıf statüsüne geçmiş.

Periyodik olarak her yıl gerçekleştirilen ve Ribat adı verilen buluşmalarla, Türkiye"den ya da ABD"den katılan konuşmacılar önceden belirlenmiş tema çerçevesinde görüşlerini paylaşıyor, katılımcılarla interaktif programlar gerçekleştiriyor.

Ribat programında bu yıl, üç gün boyunca Müslümanların siyasi, sosyal , iktisadi konularda geleceği üzerine bir dizi oturum yapıldı. Bu yıl için seçilen "Binyılın İnşası" teması çerçevesinde gerçekleştirilen konferanslar dizisinde Mustafa İslamoğlu, Mustafa Özel, Erol Cebeci, Susan Douglass, Raife Cebeci ve bendeniz farklı başlıklar ve perspektifler çerçevesinde konuşmaya çalıştık.

1980"lerden itibaren çeşitli sebeplerle lisansüstü eğitimini tamamlamak üzere ABD"ye gelmiş ve çoğusu buraya yerleşmiş iş güç, kariyer sahibi insanların kafalarında ya Türkiye"ye dönmek planı ya da Türkiye"ye dönmek hayali olduğunu fark etmek ise oldukça şaşırtıcı geliyor ama.

Çünkü bu durum; ABD gibi pek çok ülkeye kıyasla görece özgürlükçü, standartlarıyüksek ve adı "rüya" sıfatıyla anılacak denli çekici olagelmiş bir ülkede yaşamanın bile; Türkiye"nin şartlarının 10 yıl önceye oranla çok değiştiği ve cazibesinin yıl be yıl arttığı gerçeğini görmeyi engellememiş olduğunu gösteriyor.

Belli ki, bir zamanlar üniversite öğrencilerinin favori hayali olan "yurtdışına kapağı atmak" tabiriyle, "yırtmak" ifadesi, eski popülaritesini yitiriyor.

Eğitim ve kariyer noktasından bakıldığında; ortalama üstü hayatlar yaşadığını tahmin edebileceğiniz bu insanların mütevazılığı, iki üç ay yurtdışında yaşaması Beyaz Türk kibri edinmesine yeten bazı tiplemelere örnek olur mu, bilemem. Bildiğim şu ki, her organizasyonun olduğu gibi bu yılki Ribat buluşmasının da anılması gereken kahramanları vardı. Sözgelimi, her toplantının olmazsa olmazı, "işleri yoluna koyan" kişisi Ribat"ta kesinlikle Kemal Birtek"ti. Misafirperverliğinden rahatlıkla emin olabileceğiniz Murat Güzel, Bilgin Erdoğan, Ayşenur Bayat ve İmren Turner"ın da dostlukları kayda geçmeli.

Hele bir de bazı kadınlar; akıllı, itiraz kültürü olan; eşi-çocuğu-doktorayı-işi aynı anda yürütebilen akıl almaz kadınlar… Tanıştığıma sevineceğiniz, soğuktan titrerken içinizin ısındığı insanlar…

Sanırım Wisdom Net fikrini ve samimiyetle, fedakarlıkla, gönüllülükle yapılan bu işi sevdim…

11 yıl önce
Pensilvanya"da Ribat
Bir Başka Mesele: Sistemi psikiyatr ve psikologlar bozdu
Niçin Diyanet
Bi şey yapmalı!
Hayallerin ötesinde yaşanan bir zaman dilimi
Zengin millet fakir devlet