|
Yusuf İslam haber değil, peki ya Cat Stevens!

İslam''la müşerref olduktan sonra Yusuf İslam ismini alan ve yaşadığı şaşaalı, görkemli hayatı geride bırakan, tamamiyle "dinî", "uhrevi" bir yaşantıya yönelen dünyaca ünlü pop müzik şarkıcısı Cat Stevens, sırat-ı müstakim''i tercih ettiğinden beri medyanın çok da fazla ilgisini çekmiyor her ne hikmetse...

Geçtiğimiz günlerde Türkiye''ye gelen ve popüler deyimle nostalji albümü sayılabilecek "Remember Cat Stevens"ı tanıtma çalışmaları düzenleyen Yusuf İslam''a ekranını yalnızca iki kanal açtı Türkiye''de. Yusuf İslam önce Engin Noyan''ın sunduğu Kapılar ve Köprüler''de hoş bir seda ve dingin bir anlatımla STV izleyicilerine seslendi. Daha sonra Ahmet Hakan Coşkun''un sunduğu İskele Sancak''ta "hakikat"i keşfediş sürecini anlattı izleyenlere.

Bir süre önce Türkiye''ye gelen sihirbaz David Copperfield ya da model Claudia Schiffer haberleri uzun uzun ekranlarda, magazin bültenlerinde yer buldu. Nereye gitmişler, ne yapmışlar gibi "gereksiz" bilgilerle izleyicinin zihni bulandırılıyor, ünlüleri neredeyes "ilahlaştırma" çalışmaları yapılıyorken, Yusuf İslam''ın Türkiye''ye gelişi hiç bir haber değeri taşımadı medyada.

Bazı kanalların Yusuf İslam''la ilgili haber yapacağına ilişkin bir beklenti, doğrusunu söylemek gerekirse, kimsede yoktu. Yusuf İslam''ın Türkiye''yi ziyaretinin örneğin Kanal D ya da Show TV tarafından yayınlanmasını beklemek, gereğinden fazla iyimserlik hatta safdillik olurdu.

Ancak, anlayış, algılayış ve dünya görüşü olarak kanallar arasındaki o keskin çizginin bariz yansıması açısından da ilginç bir örnek gibi göründü gözlere.

Dünyaya bakış penceresi ülkemizde öylesine "at gözlüğü" düsturuna bağlanmış ki, bir zamanlar dünyayı kendine esir eden ünlü bir pop starının, Cat Stevens''ın Türkiye''ye gelişi, belki de sırf din olarak İslam''ı seçmiş olması nedeniyle atlanıyor, elimine ediliyor, geçiştiriliyor.

Aslında tanımı tek olan "haber konsepti"nin, Türkiye''de nasıl belirli temayüllere endekslendiğini, nasıl izafi bir anlayışa indirgendiğini gösteriyor bu paradigma...

Her yayın organının politikası icabı, farklı olguları, olayarı ön plana alması, vurgulaması doğal karşılanabilir, ancak çizgiüstü bir gelişmeyi görmezden gelmeye, düpedüz "haber saklama" denir.

24 yıl önce
Yusuf İslam haber değil, peki ya Cat Stevens!
Bereket
Azınlığın zenginliği ile 1 Mayıs'ın yoksulluğu
Tadımlık hile
Öğrenci hareketleri: İsrail’e karşı ama düzene karşı mı?
Netanyahu’ya tutuklama tehdidi ve Amerika’nın uluslararası itibarı