|
Akif İnan"ı anmak

Akif''in şiiri konuşulurken bir noktanın altı sürekli çizildi: Onun geleneksel şiirimizi günümüz şiiriyle buluşturmasındaki başarı.

İçinde bulunduğumuz Mart ayı, bizim için Akif İnan''ı anma günleriyle geçti diyebilirim. Bazı dergiler onunla ilgili görüşlerimizi, izlenimlerimizi aldılar. Bu arada Hece dergisi ona bir bölüm ayırırken, Yedi İklim Akif İnan özel sayısı olarak çıktı. Hece dergisinin Akif İnan bölümüne Korkut Soylu''nun, Ali Metin''in, Mustafa Aydoğan''ın onun şiirleri üzerine yazılarıyla katkıları olmuş. Faruk Uysal, Mustafa İnan''la ağabeyi Akif üzerine bir söyleşi yapmış. Numan Efkâr da bizimle yaptığı söyleşiyle katkıda bulunmuş.

Yedi İklim''in kısa sürede böylesine canlı yazılarla bir özel sayı hazırlaması, onun vefakârlığının yeni bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor. Ali Haydar Haksal''ın organizasyonunu, cehdini, kadirbilirliğini takdirle anıyorum. Dergi Arif Ay''ın Akif İnan Portresi, Hasan Aycın''ın Akif İnan''a adanmış çizgisi ve Alaeddin Özdenören''in Akif İnan şiiriyle açılıyor ve onun üzerine yazılmış yazılarla, şiiri, eylemi üzerine yapılan yorumlarla sürüyor. Derginin kapağında tam otuzaltı imza yer alıyor. Ali Haydar Haksal''ın, İsmail Kıllıoğlu''nun, Şaban Sağlık''ın, Mehmet Kahraman''ın, Mustafa Özçelik''in, Mehmet Sait Uluçay''ın, Hayrettin Taylan''ın yazıları Akif''in şiiri üzerine. Öteki yazılar, hakkında yapılmış söyleşiler kişiliğinin çeşitli veçhelerine ışık tutuyor.

Bir de, Eminönü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü''nün düzenlediği M. Akif İnan Dostlar Paneli var. 25 Mart 2000 tarihinde Kadırga Kültür Merkezi''nde gerçekleştirildi. Erdem Bayazıt, Şevket Sezer, Ali Haydar Haksal, Recep Garip, Turan Koç, Nazif Gürdoğan, Şükrü Karatepe ve benim katıldığım bir panel ile Alaeddin Özdenören''in, Mustafa İnan''ın yaptığı müstakil konuşmalarla zenginleşen bir toplantı. Toplantıda ayrıca Taner Yüncüoğlu ile Hakan Aykut, Akif İnan''ın bestelenmiş şiirlerini icra ederek dinleyicilerine müzik ziyafeti sundular.

Akif''in şiiri konuşulurken bir noktanın altı sürekli çizildi: Onun geleneksel şiirimizi günümüz şiiriyle buluşturmasındaki başarı. Bir kısım yorumcular onun şiirinin adet olarak azlığını söz konusu ederken, bir kısmı da onun şiirlerinin yeteri kadar çok olduğu kanaatini ileri sürdü. Eğer şiirlerin taşıdığı başlıklara bakarak bir fikir sahibi olacaksak onun Hicret ve Tenha Sözler kitaplarında toplanan şiirlerinin sayısı yalnızca ellibeştir. Ancak kitaplarına girmemiş ilk gençlik şiirleri de bulunmaktadır ve onların sayısı da sanıyorum belli bir yekûn tutar. Ancak Akif, ilk gençlik şiirlerini kitaplarına koymamakta titizlenmiştir; onlar belki anısına hürmeten yeni kitaplarında toplanabilir. Ali Haydar Haksal, Akif İnan''ın şiirlerinin adetçe az olmadığı kanaatinde. Ona göre, Akif''in şiirleri beyit formunda yazılmış olduğundan ve her bir beyit müstakil bir izleği işlediğinden, o beyitlerin her birini ayrı bir şiir saymak gerekir. Bu kanaat paylaşılacak olursa, Akif''in şiirlerinin adetçe de kabarık bir yekûnuyla karşılaşmamız söz konusu olur. Ancak sonuçta, önemli olanın kalite olduğu kabul edilecek olursa, şiirlerinin sayısı az da olsa çok da olsa, onların üzerinde daha uzun süreler yorumlar, açıklamalar yapılacağı bellidir. Bu arada İz Yayınevi''nin Akif İnan''ın kitaplarına yayınları arasında yer vereceğini de duyurmuş olayım.

24 yıl önce
Akif İnan"ı anmak
Bereket
Azınlığın zenginliği ile 1 Mayıs'ın yoksulluğu
Tadımlık hile
Öğrenci hareketleri: İsrail’e karşı ama düzene karşı mı?
Netanyahu’ya tutuklama tehdidi ve Amerika’nın uluslararası itibarı