|
Futboldan devlet başkanlığına: George Weah

‘Dünyada Yılın Futbolcusu’ seçilen ve bu ödüle layık görülen ilk Afrikalı futbolcu olan George Weah, zor bir çocukluk geçirdi. Ölümün, insanlarla kol kola gezdiği bir bölgede kendini futbola adadı. Kamerun’da top koşturan Weah, o zaman Monaco'da görev yapan Arsene Wenger'in radarına takıldı. 1988-89 sezonunda Monaco’ya transfer olan George Weah, attığı 65 golle bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ardından Paris Saint-Germain'e transfer olan Weah, gollerine burada da devam etti ve Şampiyonlar Ligi'nde krallık tacını taktı.


Weah, 1995 yılında rekor bir bedelle (6.9 milyon euro) karşılığında Milan’a transfer oldu ve aynı yıl FIFA tarafından ‘Dünyada Yılın Futbolcusu’ seçildi. Ayrıca Ballon d'Or’u da kazandı. 1998 yılına gelindiğinde ise ‘Yüzyılın Afrikalı Oyuncusu’ ödülünü aldı.


George Weah, kariyerinin zirvesini yaşadığı dönemde de geldiği yeri hiç unutmadı. Ülkesi Liberya'daki insanlar için okullar, hastahaneler yaptırırdı. Afrika toparklarının yetiştiriği en büyük futbolculardan biri olan Weah, yeşil-sahalara veda ettikten sonra iç karışıklılıklarla uğraşan ülkesinde siyaset yapmaya karar verdi. 2005 yılında başkanlık için aday oldu fakat kazanamadı. Tam 13 sene sonra yeniden aday oldu ve 22 Ocak 2018'de ülkesi Liberya’da Cumhurbaşkanı seçildi.


Sıfırdan başladığı bir hayatta, önce futbolda efsane olan, ardından da ülkesinde Cumhurbaşkanı seçilen George Weah, imkansız diye bir şeyin olmadığını kanıtlayarak bütün Afrika'ya ilham kaynağı oldu.

#George Weah
#Liberya
#Milan
#Monaco
#PSG
9 ay önce
Futboldan devlet başkanlığına: George Weah
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî