|
'Geri pas kuralı'nı getiren kaleci Rene Higuita

Bugünkü yazımda futbol kuralını değiştien bir kaleciden bahsedeceğim. Wembley Stadyumu'nda İngiltere ile oynanan hazırlık maçında Jamie Redknapp'ın şutunda yaptığı akrep kurtarışıyla hafızalara kazınan Rene Higuita'dan.


27 Ağustos 1966 yılında Medellin’de dünyaya gelen Higuita, forvet olarak futbola başladı. Daha sonra bir maçta kalecinin sakatlanmasıyla eldivenleri giydi ve bir daha bırakmadı. Sadece kalecilik yapmayan Higuita, golleriyle de dikkati çekti. Frikik ve penatı kullanan Rene Higuita, kalesini korduğu kulüp takımlarında 41 gol atma başarısı gösterdi.


Kalede yaptığı riskli hareketler nedeniyle ‘deli’ lakabını alan Higuita, futbolu daha eğlenceli hale getirdiği için büyük hayran kitlelerine ulaştı. İnsanlar, onun oynadığı maçlarda stadyumları doldurdu.


FIFA, onu izledikten sonra mondern futbolun en önemli kurallarından birini hayata geçirdi; 'geri pas kuralı'nı. "Kaleciye geri pas kuralı benim sayemde geldi" diyen Higuita, "Kalecilerin de topla oynayabileceğini gösterdim ve ardından bu kural kondu. Böylesini; Pele, Maradona hatta Messi bile yapamadı" ifadelerini kullandı.


Akrep kurtarışı, çalımları ve golleriyle yıllar geçse de akıllardan çıkmayacak olan Kolombiyalı efsane, günümüzün önemli kalecileri Neuer, Lloris ve Oblak gibi isimlere ilham kaynağı oldu.

#Rene Higuita
#Kolombiya
#FIFA
8 ay önce
'Geri pas kuralı'nı getiren kaleci Rene Higuita
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî