|
Guardiola ve Klopp'un şampiyonluk sistemi: 4-3-3

Formasyon serimize 4-3-3 ile devam ediyoruz. Çok yaygın kullanılan ve hücum gücüne odaklanan bir formasyondur. Bir santrafor, 2 kanat, orta sahadan desteğe gelenler ve bek bindirmeleriyle, rakip takım savunmasını zorlamak için hücumda çok fazla seçenek sunar.


Bu dizilişi ile oynayan takımlar yüzde 30'lara varan oranlarda daha fazla yüksek şiddetli koşular yapıyor. Ayrıca sistem değişikliğinde akışkanlık sağlıyor. Rakip karşılamada ve hücum setlerinde oldukça önemli bir konu. 3 orta saha oyuncusu hem takımın merkezi kapatmasını hem de geçiş oyununda etkili olmasını sağlar. Tek forvetin pas açısı oluşturmak ve rakip stoperi çekmek için ortaya sahaya geldiği, o sırada kanat oyuncularının birer iç oyuncusuna dönüştüğü oyun setleriyle çok karşılaşırız.Özellikle ters ayaklı kanat oyuncuları çok önemlidir. Çünkü topu çekip, ters ayağıyla uzak köşeye şut denemeleri, bu formasyonda yaygındır.

Ayrıca yüksek pres ile birlikte rakibin savunma hattına daha yakın oynayarak hataya zorlamaya çalışılır. Beklerin de hücuma katkı için ileri çıktığını düşündüğümüzde, savunma arkasında boşluklar kalacaktır. Bu da rakibin kontra ataktan hücuma çıktığı pozisyon sayısını yükseltir.


Tek forvet olduğu için orta saha ve kanatların, santrafora yardımı çok önemli. Eğer yeteri kadar yardım gitmezse, beklenen verim alınamaz. Aynı zamanda orta sahaların merkezden çok da kopmamaları gerekir. Yoksa rakibin orta sahada üstünlük sağlamasına yol açılır. Guardiola’nın Barcelona’sı ve Klopp’ün Liverpool’u bu oyunla şampiyon oldular.


Futbol formasyonları serimiz sürecek.

#Futbol
#Barcelona
#Liverpool
#Pep Guardiola
#Jürgen Klopp
2 yıl önce
Guardiola ve Klopp'un şampiyonluk sistemi: 4-3-3
Bir Başka Mesele: Sistemi psikiyatr ve psikologlar bozdu
Niçin Diyanet
Bi şey yapmalı!
Hayallerin ötesinde yaşanan bir zaman dilimi
Zengin millet fakir devlet