|
Top cambazı Garrincha

"Pele büyük ama Garrincha ondan daha büyük" şeklinde anılan bir futbolcu Manoel Francisco dos Santos. Bir ayağının diğerine göre 6 santim daha kısa olmasına rağmen gelmiş geçmiş en iyiler arasına adını yazdırmayı başardı. Boyu kısa olduğu için 'Minik Kuş' manasına gelen 'Garrincha' lakabıyla nam saldı.

"Bundan topçu olmaz" denilen Garrincha, herkesi yanıltarak defans oyuncularının korkulu rüyası oldu. Kendine has çalımlarıyla taraftarları coşturan Garrincha, 1966 yılına kadar oynadığı kulübü Botafogo'da çıktığı 581 maçta 232 gol atma başarısı gösterdi.


Brezilya Milli Takımı formasıyla iki kez Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı. Pele'nin sakatlandığı 1962 Dünya Kupası'nda turnuvanın oyuncusu seçildi.


Bir gazeteci, onun nasıl bir futbolcu olduğunu şu sözlerle anlatıyor; "Garrincha oyuncağını kıskanan bir çocuk gibi topu kimseye bırakmıyordu, topla öyle şeytanlıklar yapıyordu ki taraftarlar gülmekten iki büklüm oluyordu. Önlerine çıkan rakipleri ise kendi aralarında çarpışıyor, ayakları dolaşıyor, fenalaşıyorlar ve yere yığılıyorlardı."


Garrincha, sakatlık nedeniyle futbolu erken bırakmak zorunda kaldı. Ailesinden birisinin kaybıyla büyük bir bunalıma girdi. Alkol bataklığına düşen 'top cambazı', 49 yaşında hayatını kaybetti. Binlerce insanın katıldığı cenaze töreninde açılan bir pankarta, Garrincha'nın hayatını özetleyen şu ifadeler yer aldı; "Sen herkese gülmeyi öğrettin, oysa şimdi herkes senin için ağlıyor."







#Manoel Francisco dos Santos
#Garrincha
#Brezilya
9 ay önce
Top cambazı Garrincha
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon